Actualitat >

Notícies

El CSC, compromès amb la lluita contra l’abús i el maltractament a les persones grans

En el marc del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, que es va celebrar el passat 15 de juny, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va voler remarcar el seu compromís amb la lluita contra qualsevol mena de violència cap aquest col·lectiu. Ho va fer mitjançant un vídeo de reconeixement a les professionals que treballen als Serveis d'Atenció a l'Entorn Domiciliari (SAED) i a la tasca que duen a terme per detectar i prevenir aquestes situacions d'abús o maltractament. Per la seva part, el director general del CSC i president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG), José Augusto García Navarro, va reivindicar els drets de les persones grans en una entrevista a RNE.

Actualment, a Espanya viuen més de nou milions de persones majors de 65 anys, una xifra que es doblarà el 2050. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 6 persones de més de 60 anys han patit algun tipus de maltractament, unes violències que inclouen el maltractament psicològic, físic, emocional o econòmic, a més de discriminacions com l'edatisme. Aquestes xifres encara podrien créixer més pel silenci de les persones que pateixien maltractament. Elles no ho expliquen, però tampoc ho fan els seus agressors.

Per lluitar contra aquestes violències, cal la complicitat i compromís de la societat. És per això que, des de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib), el CSC ha volgut agrair la feina diària dels i les professionals, com les que treballen als Serveis d'Atenció a l'Entorn Domiciliari (SAED). La seva tasca és clau per detectar situacions de maltractament i acompanyar les persones afectades. Amb la voluntat de donar veu a aquestes professionals, eib ha fet un vídeo recollint alguns testimonis, que podeu veure clicant en la imatge següent.

Per la seva part, el director general del CSC i president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG), José Augusto García Navarro, va intervenir en el programa "Las mañanas de RNE con Íñigo Alfonso" per reivindicar els drets de les persones grans. "L'envelliment no és un problema, sinó una oportunitat", va assegurar. "Si hem arribat fins aquí és perquè hem lluitat molt per la vida. Hem de deixar de veure la vellesa com un problema econòmic o sanitari. Es tracta d'una oportunitat d'or per transmetre experiència i valors", va afegir García Navarro. Podeu escoltar l'entrevista completa en aquest enllaç.