Actualitat >

Notícies

Expliquem les novetats del Sistema de compres

El Servei Agregat de Contractacions Administratives del Consorci de Salut i Social de Catalunya (SACAC) va celebrar el 9 de juny una sessió informativa sobre les novetats del Sistema de compres, amb l'objectiu de donar resposta a dubtes i inquietuds de professionals de sector des de diferents vessants.

La jornada va ser iniciada per Paula Hors, directora del SACAC, amb la ponència "Model de licitació de medicaments i productes sanitaris de la central de contractació". Durant la seva intervenció, va explicar aspectes com els tipus d'Acord marc, els Sistemes de Dinamització d'Adquisició, així com la fórmula d'actualització de preus, un sistema del qual el CSC va ser l'impulsor a l'hora d'incorporar unes revisions que, dins l'actual normativa, permeten establir el preu de les licitacions a partir d'una part fixa i una altra variable, calculada en funció dels índexs d'energia, matèries primeres i transport. Aquesta fórmula beneficia les empreses licitadores, ja que redueix el risc, i el sector públic, en garantir el preu de mercat, en el context d'inflació actual.

Tot seguit, va arribar el torn de Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i Medicament del CSC, amb la ponència "Incorporació de criteris de sostenibilitat en la compra". Guiu va exposar el posicionament del CSC en prioritzar la introducció dels criteris mediambientals en la compra pública, avançant-se en la implementació de les directrius de les autoritats europees.

Finalment, Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, va cloure la sessió amb la ponència "La compra sanitària com a impulsora de la innovació del sistema de salut". En la seva intervenció, va recordar la importància de la compra basada en valor, tot assenyalant la necessitat de regularitzar els contractes de compra en funció dels resultats. Un sistema que, tal com va assenyalar Gilabert, requereix l'establiment d'uns indicadors i d'un consens clínic que aporti dades objectives sobre les prestacions i els resultats.