Actualitat >

Notícies

Yolanda Lejardi participa en la Comissió Permanent i de Gestió Salut

La directora del Pacte Nacional de Salut, Yolanda Lejardi, ha participat avui en la Comissió Permanent i de Gestió Salut del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). En la seva intervenció, ha explicat el context, dimensions i fases de treball del Pacte, que té com a objectiu arribar a un acord entre les principals forces i agents d'influència sobre la salut de la ciutadania que defineixi compromisos compartits sobre els quals construir les bases del sistema de salut de present i futur.

Lejardi ha assenyalat que el Pacte no parteix de zero, sinó que ja hi ha molta feina feta i una extensa bibliografia que ha permès dur a terme una anàlisi del context actual i identificar els reptes del sistema sanitari. A partir d'aquest diagnòstic, s'han establert set dimensions del pacte:  sistema de salut, sostenibilitat, professionals, governança, recerca i innovació, avaluació i transformació digital.

Entorn d'aquestes dimensions, es crearà un grup d'experts, format per una cinquantena de professionals de diferents disciplines relacionades amb la salut, que treballaran, entre els mesos de juny i novembre d'enguany, per concretar un document de bases. Posteriorment, entre els mesos de gener i març de 2024, es durà a terme un procés participatiu amb representants de les entitats del plenari. A més, s'obrirà un procés de participació a la ciutadania a títol individual o col·lectiu a través del portal participa.gencat.cat. L'objectiu, segons ha explicat Lejardi, és definir el pacte i segellar l'acord entre l'abril i maig, i presentar-lo formalment el juny de 2024.

Durant la seva presentació, la directora del Pacte Nacional de Salut ha volgut remarcar que, perquè tot aquest treball reverteixi en millores del sistema, cal "un compromís compartit de totes les forces polítiques, independentment de que hi hagi al govern". "Hem d'entendre que, si ho aconseguim, serà un triomf de totes les parts i tots els partits", ha afegit.

Amb l'objectiu de crear un entorn deliberatiu i de construcció dels elements del Pacte, el Departament de Salut ha constituït un espai on són representats els grups parlamentaris i altres departaments de la Generalitat, entitats ciutadanes, corporacions professionals, societats del coneixement, entitats municipalistes, sindicats i organitzacions sanitàries, entre les quals figura el CSC.  

La primera reunió Plenària del Pacte Nacional de Salut va tenir lloc el passat 2 de juny a l'Espai Bital de L'Hospitalet de Llobregat i va ser presidida pel conseller Manel Balcells. Representant el CSC hi va assistir el president de la institució, Manel Ferré.