Actualitat >

Notícies

Celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient

En el marc del nostre compromís amb la sostenibilitat i amb la voluntat de remarcar la responsabilitat del sector en la lluita contra el canvi climàtic, des del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) vam celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, que té lloc cada 5 de juny. D'una banda, vam presentar els resultats preliminars de l'enquesta de sostenibilitat ambiental a les entitats associades en una jornada organitzada pel Consorci Hospitalari de Vic (CHV). També vam aprofitar aquest fòrum per recordar que la Guia de Sostenibilitat per al sector salut i social del CSC pot resultar una eina molt útil per avançar en la gestió ambientalment responsable de les organitzacions del sector.

L'Enquesta de sostenibilitat ambiental és una iniciativa de la Comissió de Serveis Generals i la Comissió de Responsabilitat Social i ODS del CSC, que s'ha enviat a 59 entitats associades, amb l'objectiu de conèixer el seu estat de la situació pel que fa a la sostenibilitat ambiental. Els àmbits que s'han inclòs en l'estudi són: el sistema de gestió ambiental; l'eficiència energètica; l'optimització del consum d'aigua; l'entorn natural i la biodiversitat; la petjada de carboni; la mobilitat sostenible; l'economia circular, i la comunicació i implicació de les parts interessades.

Els resultats preliminars de l'enquesta van ser presentats el passat dimarts a la Jornada tècnica del Grup de treball de medi ambient de l'àmbit sanitari, organitzada pel Club EMAS i pel CHV, una de les entitats associades que es troba més avançada en sostenibilitat ambiental. La coordinadora tècnica de l'Àrea Associativa, Rosalia Serra, va explicar que l'eficiència energètica és un dels aspectes que més s'han treballat als centres: el 78% de les entitats han implementat mesures en aquest àmbit i el 65% de les organitzacions enquestades disposen de sistemes amb energies renovables.

Segons va explicar Serra, tot i que hi ha àmbits en què s'ha avançat poc, com són la petjada de carboni o la mobilitat sostenible, totes les organitzacions que han participat en l'estudi han començat a implementar alguna mesura relacionada amb la sostenibilitat ambiental. Per conèixer el detall dels resultats de l'enquesta, la coordinadora tècnica de l'Àrea Associativa va animar els presents a participar en la II Jornada de Sostenibilitat del CSC: "El sector salut davant de l'emergència climàtica: Què estem fent?", que tindrà lloc el pròxim 13 de juliol.

Durant la seva intervenció, Rosalia Serra va aprofitar per recordar que totes aquelles entitats del sector que vulguin iniciar-se o consolidar-se com a  organitzacions socialment i mediambientalment responsables tenen a la seva disposició la Guia de sostenibilitat per al sector salut i social, on trobaran els passos a seguir i recursos útils. Així mateix, va fer un repàs de les diferents accions en l'àmbit de la sostenibilitat que s'estan treballant en el marc de la Comissió de Serveis Generals, els quals juguen un paper clau en la implementació de mesures contra el canvi climàtic als centres.

.