Actualitat >

Notícies

Èxit del seminari sobre millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer, coorganitzat pel CSC i la PUCE

Més d'un centenar de participants, entre autoritats de salut, gerents, professionals dels serveis de salut i acadèmics van assistir al seminari "Intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos de Llatinoamèrica i Europa", celebrat en el marc del projecte internacional EquityCancer-LA. El seminari va tenir lloc el 4 de maig a Quito (Equador), organitzat per la Pontifícia Universidad Católica del Ecuador (PUCE) i el Consorci de Salut de Catalunya (CSC), entitat líder del projecte. A més del CSC, i la PUCE, hi van participar les entitats col·laboradores: la Universitat de Xile, la Universitat del Rosario, la Universitat de Copenhaguen, la Fundació Sant Joan de Déu de Barcelona i la Universitat Nova de Lisboa. L'objectiu del seminari era analitzar les experiències desenvolupades a l'Equador i Catalunya sobre intervencions dirigides al diagnòstic precoç del càncer, de la mà d'experts en l'àmbit i els avenços en el desenvolupament d'intervencions participatives de l'EquityCancer-LA.


El seminari va ser inaugurat per José Ruales, ministre de Salut de l'Equador, qui va celebrar l'obertura d'aquests espais dirigits als professionals de salut i alineats amb les polítiques que des del ministeri es desenvolupen per millorar els serveis de salut del país. "En aquests espais treballem en l'accés al diagnòstic precoç i al tractament oportú", va assegurar en el seu discurs inaugural. Després del ministre, també van intervenir-hi Charles-Michel Geurts, ambaixador de la Unió Europea; Oscar Barreneche, representant de l'OPS; Patricia Carrera, rectora encarregada de la PUCE;

Roberto Beletanga, gerent de l'Hospital Luz Elena Arismendi-HGONA, seu que va acollir el seminari, i María Luisa Vázquez, directora del Servei d'Estudis del CSC i coordinadora del projecte. Vázquez va destacar la rellevància nacional i internacional del projecte per la necessitat "de buscar solucions per a millorar l'accés al diagnòstic precoç del càncer, basades en una millor coordinació entre nivells, adaptades a cada context, amb la participació protagonista dels professionals i el suport dels comandaments, i que siguin avaluades en condicions reals".

A continuació, Josep Maria Borràs, director del Pla d'Oncologia de Catalunya, va reflexionar sobre els aprenentatges del programa de diagnòstic ràpid del càncer implementat a Catalunya, considerat un cas d'èxit, i que va rebre el suport polític i va millorar la coordinació entre l'Atenció primària i l'Hospitalària. Borràs també va destacar la importància de mantenir el monitoratge del programa per evitar falles al triatge i divergències en els criteris. Tot seguit, Bernardo Vega, de la Universitat de Cuenca (Equador), va fer una presentació sobre barreres i facilitadors per al diagnòstic oportú del càncer de cèrvix, i Cristina Aldaz, subsecretària de Xarxes d'atenció integral en primer nivell del Ministeri de Salut de l'Equador, va parlar sobre les xarxes integrades d'atenció al càncer a l'Equador.

La segona part del seminari es va centrar en la presentació de les intervencions d'atenció integrada per al diagnòstic precoç del càncer. Les investigadores principals i coordinadores del projecte, María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, del Servei d'Estudis del CSC, van presentar el projecte, l'objectiu del qual és avaluar l'efectivitat contextual de la implementació d'una intervenció d'atenció integrada en la millora del diagnòstic del càncer a l'Equador, Xile i Colòmbia.

A continuació van intervenir les investigadores principals de Llatinoamèrica, Ana Lucía Torres, de la Pontifícia Universidad Catòlica del Ecuador, juntament amb Jacqueline Pérez i Ana Alvarado, del Ministeri de Salut Pública de l'Equador; Pamela Eguiguren de la Universitat de Xile amb Isabel Abaca de I'Insitut Nacional del Cancer, i Amparo Mogollón, de la Universitat del Rosario (Colòmbia), amb Mauricio O'Byrne, membre del Comitè Conductor Local. En els tres països, es contemplen els tres components: capacitació dels professionals de salut involucrats, circuit de diagnòstic ràpid i estratègia d'informació als pacients que s'aniran adaptant progressivament als contextos i potser amb velocitats diferents.

Aquest seminari forma part de les accions per a la disseminació del projecte "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina" (EquityCancer-LA), finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020, GA 965226). Liderat pel SEPPS, EquityCancer-LA es desenvolupa en col·laboració amb el Parc Sanitari i Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca), a l'àmbit europeu, i la Universidad de Chile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colombia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica.

Complint amb aquest objectiu, la gravació del seminari està disponible en aquest enllaç.