Actualitat >

Notícies

El CSC, a la Jornada d’usabilitat de drons per al transport de mostres biològiques de l’Hospital d’Olot

El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Antoni Gilabert, va intervenir, el passat 4 de maig, a la Jornada d'usabilitat de drons per al transport de mostres biològiques, que va comptar amb la participació d'una vuitantena de professionals de l'àmbit sanitari i d'emergències, així com altres persones interessades en aquesta nova tecnologia d'arreu de Catalunya. La jornada s'emmarcava en la prova pilot impulsada per l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG) de transport de mostres biològiques amb analítiques de sang mitjançant un dron, que havia tingut lloc el dia abans.

A la taula rodona titulada "Drons, la disrupció sanitària", Antoni Gilabert va voler assenyalar el valor d'aquesta experiència pionera. "El més interessant és la seva escalabilitat  i la possibilitat d'exportar-la a tot el món", va assegurar. En aquest sentit, el director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC va voler incidir en la importància de poder demostrar el valor afegit d'aquestes tecnologies i de cercar partenariats per fer-les sostenibles. "Ara és un bon moment per al finançament de projectes", va assegurar.

Juntament amb Antoni Gilabert, van participar en la taula rodona Núria Abdón, responsable del Model d'Atenció no presencial de la Fundació TIC Salut Social; Paula Gassiot, adjunta al laboratori clínic de l'FHOCG; Ferran Lumbierres, cap d'Enginyeria d'Aldoratech, i Àngels Ucero, directora de Sostenibilitat a Cellnex Telecom i de la Fundació Cellnex. Va moderar la taula Maria Emilia Gil, directora tècnica de la Fundació Unió.

Durant la jornada, els assistents van poder veure el vídeo enregistrat de la prova pilot, la qual es va dur a terme el 3 de maig, amb la col·laboració de vint voluntaris que van donar sang per utilitzar de mostra en aquest projecte. Cadascú en va donar 10 ml, que es van distribuir en 40 mostres, les quals es van transportar de 20 en 20, fent dos trajectes des del CAP d'Olot al Laboratori Clínic de l'Hospital d'Olot. L'objectiu d'extreure sang amb voluntaris era fer una simulació tan real com fos possible, comparable amb els mitjans de transport actuals, i que garantís el compliment de la normativa de conservació en temperatura de fins a 3 hores.