Actualitat >

Notícies

Els reptes de la teràpia digital en salut, al cicle de debats #InnovacióCSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat 27 d'abril, una nova sessió del cicle de debats 2023 #iNNovacióCSC sota el títol "Teràpia digital en salut: hi estem preparats?". El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, va ser el moderador de la sessió, que es va centrar en els reptes que suposa per a professionals i sector la incorporació de la tecnologia a l'hora de fer un diagnòstic, prescriure i fer seguiment de casos.

El debat va comptar amb la participació de Rosa Maria Vivanco, directora de l'Àrea d'Avaluació de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut; Pablo Sánchez Cassinello, Senior Director Strategic Client Partner Spain de Pfizer; David Magem, de la Divisió de Projectes i Qualitat Assistencial del CatSalut; Enrique Arroyo, director operatiu del projecte e-salut mental Catalunya de l'Hospital Universitari Parc Taulí; Joan Guanyabens, director de TIC Salut; Jordi Martínez, director d'Innovació de l'Hospital del Mar, i Núria Abdon, responsable del Model d'Atenció no Presencial de l'Observatori d'Intel·ligència Artificial en TIC Salut.

Rosa Maria Vivanco va posar en relleu que la tecnologia, a banda de facilitar el diagnòstic, també ha de col·laborar perquè la bretxa entre sectors de la població no creixi. "És important fer un monitoratge d'aquesta tecnologia per aconseguir l'equitat en el sistema de salut", va afirmar.

Per la seva part, Pablo Sánchez Cassinello, que va aportar la mirada de la indústria, va explicar que "la teràpia digital ja està aquí". "No podem creure que això és un medicament més. Hem de ser rigorosos i fer que passin tots els controls necessaris." Sánchez Cassinello també va apuntar que és clau evitar les confusions i que l'etiqueta "teràpia digital" serveix per a qualsevol mena de tecnologia aplicada a la salut. "Hem d'evitar l'intrusisme", va afegir.

En aquest sentit, Joan Guanyabens, va remarcar que "les apps són un producte, però també un fàrmac i, per tant, hem de generar evidència sobre el seu funcionament. Els beneficis són impensables, però els riscos ho poden ser encara més. Per això és molt important que hi posem seny."

Per la seva part, Núria Abdon va apuntar un altre aspecte destacat de l'ús de la tecnologia com són la privacitat i les dades de l'usuari, així com l'ús que es fa de tota la informació que es recull a partir d'aquestes aplicacions."Hem de ser molt responsables i curosos amb les dades. L'avaluació de la seva eficiència s'ha de fer, però també s'ha d'adaptar a la tecnologia, perquè són eines que evolucionen molt ràpidament."

Jordi Martínez va coincidir en la necessitat de comptar amb regulacions, però va assegurar que "són dos mons que s'han d'entendre, el de la salut i el tecnològic". "No podem detenir la revolució ni tampoc la regulació", va afirmar.

Amb relació a la regulació i totes les fases que ha de seguir aquest procés, Enrique Arroyo va recordar que "hem de separar el gra de la palla, però també hem de donar resposta a les necessitats dels pacients i els professionals. Davant la manca d'eines, molts professionals s'han muntat el seu sistema i els hospitals on treballen ni n'estan assabentats".

Per concloure, David Magem va afegir que "no podem posar portes al camp, però hem de ser imaginatius per veure com regulem el camp", fent evident la dificultat de crear un marc normatiu imprescindible per aplicar la teràpia digital en salut amb totes les garanties.

Podeu recuperar el vídeo de resum de la jornada aquí.

Enllaços relacionats