Actualitat >

Notícies

Aprovada l’esmena legislativa que avala la revisió de preus als contractes públics

El Congrés dels Diputats va aprovar, el passat 27 d'abril, una esmena legislativa proposada pel Senat que possibilita la revisió de preus dels contractes públics per respondre a l'increment de costos de l'energia i les matèries primeres. Es tracta d'una pràctica que, en termes similars, ja està aplicant el Servei Agregat de Contractacions Administratives del CSC (SACAC) i que, per tant, queda avalada amb aquesta modificació normativa. Des del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), valorem molt positivament aquesta modificació, ja que incrementa la seguretat jurídica tant d'entitats contractants com d'empreses licitadores. 

Aquesta esmena legislativa suposa una modificació de la Llei de Contractes del Sector Públic per possibilitar una revisió de preus sense necessitat de passar pel Comitè Superior de Preus de Contractes. La revisió es podrà dur a terme sempre que les matèries primeres, béns intermedis i energia que es necessitin per fer front al contracte siguin superiors al 20% del pressupost. L'esmena fa referència als contractes en què no hi hagi inversió o que la inversió sigui inferior a cinc anys, i només es podran revisar una vegada hagi transcorregut un any des de la  seva formalització i sempre que se n'hagi executat almenys un 20%.

L'increment de costos arran de la crisi energètica ha provocat que molts expedients de compra pública quedin deserts i que, fins i tot, algunes de les empreses adjudicatàries vulguin resoldre els contractes abans de la fi de la seva vigència, en considerar més rendible pagar la possible sanció que continuar prestant el servei.

Davant aquesta situació, el SACAC, que actua com a central de compres del sector sanitari concertat, va desenvolupar un mètode innovador de determinació del preu basat en la introducció d'una part variable i dinàmica en el càlcul de l'import, en funció dels índexs de preus d'energia, matèries primeres i transport. D'aquesta manera, es redueix el risc a assumir per part de les empreses licitadores i garanteix als centres sanitaris pagar sempre a un preu de mercat. Aquest nou mecanisme ja ha estat introduït, amb èxit, en un expedient de subministrament de material d'hostaleria i s'ha aplicat, també, en un expedient de material d'incontinència, que es troba en tramitació.

L'esmena de llei aprovada pel Congrés va, així, en la mateixa línia que la solució implementada pel SACAC. Per això, des del CSC celebrem aquesta modificació normativa, que considerem que era molt necessària per dotar de major agilitat, eficiència i viabilitat els processos de compra pública, en benefici de tots els actors implicats i, per tant, en benefici del sistema sanitari.

Trobareu més informació a la nota informativa del SACAC.