Actualitat >

Notícies

Expliquem la nova instrucció del CatSalut per promocionar els aliments saludables a les màquines expenedores i cafeteries dels centres sanitaris

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el 25 d'abril, una sessió informativa dels criteris establerts en la Instrucció 2/2023 del CatSalut sobre la disponibilitat d'aliments i begudes en les màquines expenedores, en les cafeteries i els menjadors, i sobre l'accés a aigua potable en els centres sanitaris.

La sessió va comptar amb la participació de Gemma Salvador i Maria Manera, dietistes-nutricionistes de la Subdirecció General de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), les quals van exposar els punts clau d'aquesta Instrucció que, principalment, té la finalitat de promocionar un entorn saludable en l'àmbit hospitalari i de la salut. Tal com va explicar Gemma Salvador, actualment "hi ha molta oferta d'ultraprocessats" i el camí hauria d'anar cap a oferir, a les màquines expenedores, "més aliments d'origen vegetal i com menys processats millor" i, a les cafeteries, "seguir la dieta mediterrània". "Ens preocupa que els professionals de la salut aconsellem no fumar o practicar activitat física, però després l'entorn hospitalari no és coherent", va expressar Salvador, tot explicant que aquesta Instrucció busca que els entorns sanitaris siguin un exemple de promoció de la salut també quan les persones surten de la consulta o estan a la sala d'espera.

Seguidament, Maria Manera, va explicar amb més detall alguns dels criteris de la Instrucció 2/2023, com ara que els aliments no continguin ni sal ni sucres afegits, una composició que pot provocar complicacions de salut en el futur. Tal com va exposar Manera, aquestes directrius també replantegen la ubicació de màquines expenedores en alguns serveis, com en els centres d'atenció primària, ja que els pacients hi van majoritàriament amb cita prèvia i no s'hi han d'estar gaire estona. "No cal que sempre tinguin un punt amb aliments per fer una ingesta", va indicar Manera, qui també va declarar que la Instrucció cerca acabar amb els "espais obesogènics".

Tot seguit, la coordinadora tècnica de l'Àrea Associativa del CSC, Rosalia Serra, va presentar l'anàlisi elaborada des del CSC per conèixer quina és la situació de les entitats de salut envers el compliment d'aquests criteris. Els resultats s'han elaborat a partir de la informació recollida de 23 entitats. El document indica el 100% de les entitats participants té serveis de màquines expenedores en els centres sanitaris amb atenció durant 24 hores i el 88%, en centres d'atenció primària. "Tot i que la Instrucció no recomana la col·locació de màquines als centres d'Atenció primària, aquesta és una instrucció de recent validació i, per tant, les entitats no incompleixen la normativa, sinó que ara hauran d'anar incorporant els canvis progressivament", va afirmar Rosalia Serra. Pel que fa al tipus de begudes i aliments oferts, el 100% de les entitats enquestades compten amb dispensadors d'aigua embotellada, tal com remarca la Instrucció 02/2023, que indica que preferiblement siguin sense plàstic i seguint unes mesures higièniques i sanitàries adients. Finalment, els aliments sense gluten també es regularan amb la Instrucció perquè n'augmenti l'oferta i siguin més identificables. En aquest sentit, el 57% de les cafeteries i el 77% dels menjadors de les entitats participants en l'estudi van afirmar que inclouen opcions d'aliments aptes per a persones celíaques.

A la sessió també van participar Irene Corbella, cap del servei de salut ambiental de la Subdirecció General de Protecció de la Salut de l'ASPCAT, i Josep Ramon Arisa, de la Gerència d'Assessorament Jurídic del CatSalut, per resoldre dubtes relacionats amb el seu àmbit d'actuació.