Actualitat >

Notícies

Assistim a una nova reunió de la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions del Parlament de Catalunya

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va assistir el 14 d'abril a una nova sessió de la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions (CESMA), del Parlament de Catalunya, que té per objectiu aprofundir en els reptes de la xarxa d'atenció a les persones amb trastorn de salut mental associat a les addiccions.

La sessió va comptar amb les intervencions de Marta Torrens, coordinadora del Grup de Recerca en Addiccions de l'Hospital del Mar; Toni Garín, director de l'Àrea d'Inserció Social de la Fundació Salut i Comunitat, i Sergi González, gerent de PAS (Prevenció Assistència i Seguiment).

En la seva compareixença, la coordinadora del Grup de Recerca en Addiccions de l'Hospital del Mar, Marta Torrens, va recordar que cal millorar l'atenció a les persones amb addiccions. Torrens va destacar que "cal assolir la normalització de l'atenció a les persones amb addiccions en el sistema sanitari i, amb això, la consideració de l'addicció com un trastorn mental més, com diu l'Organització Mundial de la Salut". Torrens va fer referència als "pacients de la porta equivocada", és a dir, aquells pacients greus que no estan adequadament atesos. Durant la seva intervenció, Torrens va posar en relleu que cal reduir l'estigma de les persones amb addiccions, especialment entre les dones, que són les que el pateixen més.

Seguidament, el director de l'Àrea d'Inserció Social de la Fundació Salut i Comunitat, Toni Garín, va reflexionar sobre la importància de la prevenció de les addiccions així com la necessitat de poder donar atenció de qualitat al col·lectiu de persones amb addiccions que estan en l'àmbit penitenciari, "on l'addicció i el trastorn mental tenen una elevada prevalença", va indicar. Garín va incidir en la necessitat de continuar desenvolupant les intervencions de reducció de danys, com ara els programes que tenen com a objectiu disminuir les conseqüències negatives del consum de drogues.

Finalment, el gerent de PAS, Sergi González, el darrer a intervenir, també va posar de manifest la importància de la prevenció, tant des de l'àmbit municipal com en tot Catalunya. Una prevenció que, segons González, també hauria de propiciar-se amb professionals especialitzats en addiccions, perquè aquests puguin donar una resposta integral a escala orgànica, social i de salut mental. González també va assegurar que "cal millorar la coordinació i la participació en l'atenció primària sanitària i amb altres recursos" perquè "és necessari insistir a abordar l'estigma de les persones que tenen una malaltia mental o una addicció, cal treballar per la dignificació de les persones que atenem", va concloure.