Actualitat >

Notícies

Reflexionem sobre els reptes de promoure la salut en l’àmbit de l’educació, en la primera trobada de salut pública de l’any

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar el passat 30 de març la primera sessió d'un nou cicle de Trobades de Salut Pública, sota el títol "Promoció de la salut a l'entorn escolar: quins reptes tenim sobre la taula".

La sessió, que va ser moderada per Maribel Pasarín, directora de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, va comptar amb la participació d'Ana Bocio, subdirectora general de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; Anna Pérez, tècnica de Salut Pública del Servei de Salut, Escola i Comunitat de l'Agència de Salut Pública de Barcelona; Eugènia Gómez, directora de l'Escola Prim, i de Meritxell Coll, infermera de família del CAP Terrassa Nord, i Viqui Baixeras, orientadora de l'Institut Cavall Bernat de Terrassa.

La trobada va ser inaugurada per José Augusto García Navarro, director general del CSC, que va donar pas a Maribel Pasarín, la qual va destacar que "promocionar la salut col·lectiva a l'escola ens ajuda a arribar a més persones. És una estratègia que ens permet tenir aquesta mirada poblacional aplicada a la salut".

La primera intervenció va ser la d'Ana Bocio que, amb la ponència "Col·laboració entre els departaments d'educació i de salut. Avenços i reptes per a la promoció de la salut", va posar de manifest la importància que tant el Departament de Salut com el d'Educació treballin plegats perquè "els centres educatius són un espai per promocionar la salut". Tal com va explicar la subdirectora general de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, es tracta d'una "estratègia transversal i es treballen aspectes com la salut mental i el benestar emocional", a través de l'Acord Marc de col·laboració entre Salut i Educació. Així, Bocio va explicar que el Programa Salut Escola busca "impulsar un entorn escolar que sigui promotor de la salut de manera integral".

Tot seguit, va arribar el torn d'Anna Pérez amb la ponència "30 anys de programes de promoció de la salut a les escoles de Barcelona. Reptes de futur". Com a tècnica de Salut Pública del Servei de Salut, Escola i Comunitat de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Pérez va exposar que "l'educació és un dels principals eixos de desigualtat i això afecta la salut. L'escola és un mitjà estratègic per generar un canvi". En aquest sentit, va apuntar que alguns dels reptes que tenen sobre la taula són treballar més amb les famílies perquè encara manca que hi participin de manera més activa, incorporar noves metodologies de treball i la perspectiva interseccional, així com donar resposta a nous temes que sorgeixen en l'entorn dels centres.

De la teoria a la pràctica, la segona part de la sessió va comptar amb la intervenció de professionals que viuen el dia a dia dels centres. Així, Eugènia Gómez, directora de l'Escola Prim, de Barcelona, en la seva ponència "El treball de promoció de la salut a l'escola Prim de Barcelona. Com s'aborda i quins reptes tenim?", va explicar que, perquè l'escola sigui promotora i un espai de salut, primer la salut ha d'entrar a l'escola. "Quan pots arribar a una persona, ja hi ha un benefici important, perquè aquesta pot arribar-ne a d'altres", va afegir.

Les darreres a intervenir van ser Meritxell Coll, infermera de família del CAP Terrassa Nord, i Viqui Baixeras, orientadora de l'Institut Cavall Bernat de Terrassa, amb la ponència "Experiència amb promoció de la salut a l'Institut Cavall Bernat de Terrassa. Què fem i què necessitem?", amb la qual van compartir la seva experiència treballant en un centre d'alta complexitat. El seu projecte se centra, especialment, a treballar i promoure la salut emocional de l'alumnat. Tant Coll com Baixeras van remarcar la importància de fer sentir als adolescents que estan en un espai segur i que tenen una via de comunicació per resoldre els seus dubtes i inquietuds. "L'adolescència ja genera un cert malestar i amb la pandèmia aquest malestar s'ha aguditzat. Sempre se'ls ofereix la possibilitat de fer una consulta de manera confidencial", va explicar Baixeras. "Més del 50% del nostre alumnat té malestar emocional moderat i sever i és per això que hem establert sinergies amb altres professionals i tenim en marxa una prova pilot amb el REBEC del CAP de referència. Tots els adolescents són diferents i mereixen una atenció tan personalitzada com sigui possible", va concloure.

Totes les presentacions de les ponents estan disponibles en aquest enllaç.

La següent sessió del cicle de Trobades de Salut Pública serà el pròxim 29 de juny amb "Impacte i reptes de les addiccions comportamentals al nostre entorn. Una perspectiva de salut pública". Podeu consultar el programa complet aquí.