Actualitat >

Notícies

Assistim a la jornada “Les fundacions de salut a Catalunya: servei públic, arrelament i tradició”

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha assistit aquest matí a la jornada "Les fundacions de salut a Catalunya: servei públic, arrelament i tradició", organitzada per la Comissió de Salut de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF) i que ha reunit a prop de 100 professionals, entitats i representants del tercer sector i les institucions públiques a Sant Pau Recinte Modernista, a Barcelona.

La trobada, conduïda per Sara Pérez, gerent de la CCF, ha comptat amb la participació d'experts i personalitats de l'àmbit de la salut i el món fundacional. Durant la jornada, el sector fundacional ha reivindicat el seu paper dins el sistema sanitari català i ha aportat dades rellevants, com ara que el 33,8% de les urgències ateses són realitzades per fundacions de salut. Segons s'ha exposat a l'acte, fins a 7 comarques catalanes es quedarien sense hospital de referència sense els recursos i els serveis que ofereixen les fundacions de salut.

La primera ponència ha anat a càrrec de Núria Mas, professora del departament d'Economia a l'IESE-Càtedra Jaime Grego de Healthcare Management, sota el títol "La col·laboració publicoprivada en l'àmbit de la Salut. Una visió europea". Durant la seva exposició, Mas ha destacat que la sanitat s'enfronta a diversos reptes, com un mercat creixent amb fortes pressions financeres, l'evolució de les necessitats de la població o un sistema sanitari obsolet, un escenari "que no poden afrontar la sanitat pública o la privada per si soles", ha apuntat.

Silvina Vázquez, directora de l'Observatori de Fundacions de la CCF, ha estat l'encarregada de presentar l'estudi Les fundacions de salut, peça clau de la sanitat catalana, i ha indicat que les 45 fundacions hospitalàries catalanes aporten entre el 19% i el 33,8% dels recursos del sistema sanitari a Catalunya, unes dades que, tal com apunta Vázquez, "deixen constància que les fundacions de salut són una peça clau de la sanitat a Catalunya".

A continuació, s'ha donat pas a la taula rodona "Reptes de present i futur de les fundacions de salut a Catalunya", que s'ha dividit en tres blocs temàtics: governança, ciutadania i teritori, i marc jurídic dels serveis de benestar. La taula ha comptat amb la participació de tres fundacions associades al CSC: la Fundació Sanitària de Mollet, la Fundació Esclerosi Múltiple i la Fundació Sant Andreu Salut.

La cloenda ha anat a càrrec d'Eugènia Bieto, presidenta de la CCF; Immaculada Barral, directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat de Catalunya, i Mercè Salvat, secretària general de Salut de la Generalitat de Catalunya.