Actualitat >

Notícies

Presentem el "Codi de bones pràctiques per a la desconnexió digital" en una píndola formativa del Pacte del Temps

La responsable de l'Àrea de Responsabilitat Social, Marta Moles, va presentar el passat 9 de març el "Codi de bones pràctiques del Consorci de Salut i Social de Catalunya per a la desconnexió digital" en una píndola formativa online sobre desconnexió digital del Pacte del Temps, de l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta va ser la primera de tres píndoles previstes per aquest any per orientar empreses i entitats a posar en marxa protocols que permetin una organització del temps més saludable, igualitària, eficient i sostenible dins l'àmbit laboral.

Marta Moles va exposar els deu punts que formen part d'aquest document, que es va començar a gestar el 2019, després de l'aprovació de la Llei Orgànica 3/2018 de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets digitals. "L'equip de l'Àrea de Protecció de Dades i el de Responsabilitat Social ens vam posar a elaborar el document, però va arribar la Covid-19", va indicar. "En aquell moment, vam analitzar les noves dinàmiques que havien sorgit amb el teletreball, que va arribar a tothom sense cap mena de previsió de la conciliació".

Un cop detectada la necessitat d'establir unes recomanacions per propiciar la desconnexió dels equips durant la jornada remota, es va elaborar el Codi de bones pràctiques del Consorci de Salut i Social de Catalunya per a la desconnexió digital. Tal com va recordar Marta Moles durant la seva intervenció, "la desconnexió és un dret, no una obligació, i forma part de la salut física i emocional de les persones".

El document és un decàleg de recomanacions on es convida cada persona treballadora -especialment els responsables i directors d'àrea- a respectar els horaris de la resta de persones de l'organització, desconnectar de tots els canals, no fer servir els recursos laborals fora de l'oficina i tenir present que la desconnexió digital és un dret que s'ha de reclamar i sol·licitar exercir. En aquest sentit, Ariadna Güell, coordinadora de la Secretaria Tècnica del Pacte del Temps de l'Ajuntament de Barcelona, també va recordar que "no pots obligar a ningú a desconnectar, sinó que estem parlant d'un dret que les persones poden reclamar".

La desconnexió digital aplica a cada dia, laborables -fora d'hores de feina- i no laborables, com els festius, els caps de setmana i les vacances.

Podeu recuperar la píndola "Cap a un protocol operatiu per a la desconnexió digital a les organitzacions" en aquest enllaç.