Actualitat >

Notícies

Salut presenta el Banc Públic de Microbiota Fecal de Catalunya, impulsat amb la participació del CSC

El Departament de Salut ha presentat avui el Banc de Microbiota Fecal de Catalunya, un projecte pioner en l'àmbit públic a Europa que ha comptat amb la participació del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar l'accés a un tractament innovador, eficaç i segur per a pacients amb infeccions recurrents per Clostridioides difficile, una afectació intestinal greu que pot provocar diarrees persistents, deshidratació i fins i tot posar en risc la vida del pacient.

El Banc de Microbiota Fecal de Catalunya està promogut per l'Hospital Clínic de Barcelona, el Banc de Sang i Teixits, l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), conjuntament amb el Departament de Salut. És un dels sis projectes transformadors del sistema de salut català, d'entre els divuit que han rebut finançament de Salut, que s'han desenvolupat en el marc del hub d'innovació del CSC, iNexesCSC. A més, es tracta del primer projecte transformador coordinat pel Consorci que ha estat elevat a la cartera de serveis del sistema sanitari català. 

Concretament, el Banc de Microbiota Fecal de Catalunya busca estendre a tots els centres del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) l'accés al trasplantament de microbiota fecal per al tractament de la infecció recurrent o refractària per Clostridioides difficile. Des del 2014, s'han realitzat un total de 171 trasplantaments de microbiota fecal en els dos hospitals de referència en aquest àmbit: l'Hospital Clínic i l'Hospital de Bellvitge. L'obertura del banc a tot el sistema públic comportarà que fins a 200 pacients cada any es puguin beneficiar d'aquest tractament.

El CSC continuarà acompanyant aquesta iniciativa i donant suport a la resta de projectes transformadors, per afavorir-ne la consolidació i la seva possible integració al sistema de salut.