Actualitat >

Notícies

Més de 150 professionals a la Jornada del SACAC sobre la nova Llei de Contractes del Sector Públic

La Jornada del SACAC: "La nova llei de contractes del sector públic" ha reunit, aquest dimarts 21 d'octubre, a més de 150 professionals al CaixaForum de Barcelona. A la sessió s'han explicat les novetats que introdueix la Llei de Contractes del Sector Públic, per la que es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell, 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

Neus Colet i Arean, presidenta del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic de la Generalitat de Catalunya, ha estat l'encarregada de la primera ponència: Les novetats introduïdes per la nova Llei de Contractes del Sector Públic. Colet ha afirmat que entre els nous objectius de la compra pública està "l'adquisició intel·ligent" que té en compte la innovació, així com la sostenibilitat i les polítiques públiques. Així mateix, ha explicat que "la nova llei incrementa la transparència, millora la relació qualitat-preu i el sistema de compra pública és més eficient, transparent i íntegre". "El disseny de la contractació ha d'estar dirigit als interessos públics que estem gestionant" ha estat una altra de les afirmacions de Neus Colet.

Després, ha intervingut César Sánchez, tècnic de la Direcció de Coordinació de Contractació Administrativa de l'Ajuntament de Barcelona, explicant Els Criteris socials en la nova Llei de Contractes del Sector Públic. Sánchez ha explicat les diferències entre la compra pública regular i l'estratègica, destacant que aquesta última incorpora mesures socials i ambientals de manera preceptiva i com a valor afegit. A més, ha afirmat que la Compra Pública Estratègica "ha de mantenir diàleg amb el mercat que fomenti la innovació" i que "el preu no ha de ser el factor determinant de l'adjudicació dels contractes i cal prioritzar-ne la qualitat". César Sánchez també ha destacat els millors salaris i l'estabilitat laboral com a criteris d'adjudicació complementaris al preu.

L'última de les ponències Criteris mediambientals en la nova Llei de Contractes del Sector Públic ha estat a càrrec de Josep Esquerrà, membre fundador d'Ecoinstitut SCCL. Esquerrà ha explicat que ara la formació i capacitació es poden valorar com a criteris d'adjudicació. El ponent també ha afirmat que sempre que l'objecte del contracte afecti o pugui afectar el medi ambient, les prescripcions tècniques es definiran aplicant criteris de sostenibilitat i protecció ambiental. Aquestes podran referir-se al procès de producció o prestació de l'obra, servei o subministrament o a un procés d'una altra fase del seu cicle de vida inclús quan aquests factors no formin part de la seva substància material. Per últim, Josep Esquerrà ha posat exemples d'instruccions tècniques per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat.

Els assistents a la jornada han rebut un document resum amb les principals novetats introduïes per la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, per la que es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, elaborat pel SACAC.