Actualitat >

Notícies

Exposades diferents iniciatives per lluitar contra les resistències als antibiòtics a la Trobada de Salut Pública CSC

Les resistències als antibiòtics serà un dels problemes més importants de salut pública dels pròxims anys, en realitat fa temps que els experts alerten d'una problemàtica que ja té una elevada morbi-mortalitat i un gran cost pel sistema. Per això la darrera trobada de salut pública del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), celebrada el passat 20 de setembre, es va centrar amb conèixer aquesta qüestió i les diferents iniciatives que hi ha en marxa per abordar-ho. El president del CSC, Manel Ferré, va agrair l'alt nivell dels ponents i va recordar que, a més dels conferenciants, el valor afegit d'aquestes trobades està en l'aportació dels professionals que assisteixen durant el debat posterior.

Carme Chacón, Subdirectora General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, va moderar la sessió introduint el concepte de one health, que té en compte  la salut humana i la salut animal i que va fer de paraigües en les exposicions dels diferents ponents. El subdirector general d'Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques del Departament de Salut, Josep Davins, va ser el primer a intervenir per dibuixar un primer escenari on va afirmar que s'ha produït un augment del consum d'antibiòtics a Catalunya i que el 50% de les prescripcions d'antibiòtics són inadequades. Des d'aquest punt de partida, Davins va presentar diferents iniciatives per lluitar contra les resistències als antibiòtics, projectes europeus, estatals i catalans. Concretament es va centrar en el projecte VINCat que recull indicadors relacionats amb el consum d'antibacterians i en assistència sanitària en general, a més va recordar que el Departament de Salut va incloure en el darrer Pla de Salut l'abordatge de les resistències. A la presentació exposada per Davins es poden trobar els detalls del projecte VINCat i altres. A banda, el subdirector general d'Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques del Departament de Salut va insistir en que cal més comunicació i sensibilització de la població, així com més formació als professionals.

Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, va ser la segona experta en exposar a la trobada per explicar que s'està fent actualment des de la vigilància epidemiològica, en concret va centrar-se en el Pla IRAS (infeccions relacionades amb l'assistència sanitària) a Catalunya. Aquest pla inclou els brots nosocomials, les multirresistències antimicrobianes, les infeccions associades a dispositius a les UCIs, les infeccions de localització quirúrgica i la prevalença de les infeccions nosocomials. A més, Jané va recordar que les resistències als antibiòtics són molt més altes als països del sud i l'est d'Europa. 

Finalment, la cap del servei d'Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera, Milagro Voltes-Buxo Dulce, va donar la visió de la salut animal i com des de l'Administració s'han engegat diferents iniciatives contra les resistències en la producció ramadera. Voltes-Buxo va reconèixer que els hi falta normativa jurídica i va assegurar que hi ha una vigilància del consum d'antibiòtics a nivell de tota Europa, però que l'Estat espanyol és un dels que menys esforços hi fa. Des de Catalunya s'iniciarà ara al gener un programa per conèixer quins antibiòtics prescriuen els veterinaris i a quina granja ho fan, el que permetrà dibuixar l'estat de la situació real. 

Aquesta trobada de salut pública CSC es va retransmetre en directe a Periscope i via Twitter, ja es pot recuperar aquest vídeo. També s'han obert ja les inscripcions a la propera trobada de salut pública CSC que serà el 22 de novembre i tractarà sobre Alimentació i salut: avenços i reptes.