Actualitat >

Notícies

La trobada de salut pública del CSC de demà abordarà com la crisi i les reformes laborals han afectat la salut de les treballadores i treballadors

Demà, dijous 21 de juny de 14 a 16 hores se celebrarà a la seu del CSC una nova trobada de salut pública del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) sota el títol: Crisi, reformes laborals i salut de les treballadores i treballadors. La sessió estarà moderada per Maribel Pasarín, directora de l'Observatori de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, i s'iniciarà amb la presentació Visió històrica: canvis legislatius que han implicat un canvi en les condicions de treball i ocupació de Cristina Torre, secretària d'acció sindical de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, que parlarà de com les reformes laborals de 2012 i 2013 han fet possible, d'una banda, una deflació salarial permanent, gràcies als canvis introduïts en la contractació i en la negociació col·lectiva. D'altra banda, analitzarà com han influït en l'augment notori de la temporalitat, rotació laboral (durada cada vegada més curta dels contractes) i la parcialitat involuntària (amb contractes parcials que reforcen la capacitat discrecional dels empresaris). També analitzarà si les reformes han afectat de manera diferent a homes i dones.

A continuació, Imma Cortès, responsable de Salut Laboral de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, abordarà l'Evidència de l'impacte en la salut i el benestar de la precarització de les condicions de treball i ocupació. Evolució a Barcelona. Mostrarà com el treball de baixa qualitat i la precarietat laboral afecten negativament la salut, el benestar de les persones treballadores i generen desigualtats socials i com les polítiques laborals i d'estat del benestar poden moderar aquest efecte negatiu. Analitzarà si, malgrat les poques competències locals en aquest àmbit, les iniciatives públiques de Barcelona tenen la potencialitat de millorar la qualitat de l'ocupació en col·lectius vulnerables, millorar la salut i el benestar i reduir les desigualtats.

La darrera presentació La visió des de l'experiència de la pràctica professional: l'impacte en la salut, el benestar i la pràctica dels professionals dels Serveis de prevenció de riscos laborals, estarà a càrrec de Beatriz Calvo, metgessa del treball del servei de prevenció aliè PrevenControl, que analitzarà la percepció de l'impacte de la crisi sobre la salut i benestar dels treballadors i treballadores des de la visió de la pràctica, és a dir, des de la consulta del servei de prevenció. Què veiem? Què palpem? Quines són les dificultats que ens trobem des dels diversos àmbits: treballador/a, empresa, servei de prevenció, sistema sanitari, etc.?

La sessió és gratuïta i oberta a tot el públic interessat, però per una qüestió d'aforament és absolutament necessari omplir la inscripció, així com la comunicació posterior si finalment no podeu assistir.