Actualitat >

Notícies

Principals conclusions de la jornada post-MWC

La col·laboració publicoprivada és una sinergia clau per a l'avenç del sector digital de la salut. Aquesta va ser la conclusió principal a què es va arribar a la primera jornada post-Mobile World Congress (MWC) que va organitzar l'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) el passat 17 de maig, a la mateixa seu del CSC.

La trobada, que va reunir diversos experts en innovació, no només va servir per posar en comú les experiències viscudes durant la visita a la fira més important d'innovació i telefonia mòbil del món, sinó que també va ser un espai per compartir impressions i punts de vista sobre el paper de la tecnologia en el sector salut.

Així, d'entre les principals reflexions que s'hi van exposar destaca que, en el moment d'establir col·laboracions entre entitats públiques i empreses privades, cal un procés inicial per valorar la possible col·laboració i, en cas de no tenir totes les condicions per tirar un projecte endavant, saber dir "no" de forma ràpida i justificada. En aquest sentit, una segona reflexió aplicada al sector salut és que un hospital, per exemple, té recursos limitats per poder gestionar projectes i, de les inversions que fa, n'espera un retorn. A part de ser un soci per desenvolupar projectes, l'hospital també se l'ha de tractar com un inversor.

Tal com van explicar a la jornada, la col·laboració publicoprivada té efectes per al centre sanitari que hi participa, però també per a l'empresa emergent que s'involucra en el projecte. Així, per a un centre sanitari, aquest tipus de col·laboracions tenen com a efecte positiu que poden augmentar el coneixement dels professionals sobre TIC i, de retruc, actualitzar els seus sistemes i processos. Com a part negativa, els temps d'adopció d'aquestes tecnologies és llarg i sovint implica un canvi cultural dins l'organització que no és senzill. Per la seva part, els efectes positius d'aquest tipus de col·laboracions a les empreses emergents és que permeten validar l'eina en un context real, amb la consegüent aportació dels professionals per poder millorar-ne el rendiment i les prestacions finals. Tanmateix, la part negativa és que els temps i recursos d'una empresa emergent són limitats i, per tant, cal triar bé les col·laboracions.

Finalment, la transformació digital del sector de salut està modificant la manera que fins ara es té d'atenció a l'usuari, així com dels tractaments. Les principals conclusions que es van extreure a la jornada sobre aquesta qüestió van ser:

  • Cada cop es promociona més el tractament i cura del pacient a casa seva i fer servir l'hospital com a centre control i per a casos aguts.
  • El tractament de les dades és un pilar principal per a les institucions públiques. Les empreses hauran d'adaptar les seves solucions als requisits de l'Administració.
  • Les tasques administratives dels centres sanitaris, com ara la programació de cites, receptes o informes, estaran aviat totalment digitalitzades.
  • La transformació digital també va de persones; el canvi generacional fa que professionals i pacients cada cop estiguin més formats en l'era digital.