Actualitat >

Notícies

Tanquem cicle de sessions tècniques amb una anàlisi dels mecanismes TIC de coordinació clínica al País Basc, Illes Balears i Catalunya

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat 24 de novembre, una nova sessió tècnica, la darrera de l'any, sota el títol "Implantació de mecanismes de coordinació clínica basats en les TIC en els serveis de salut a Catalunya, País Basc i Illes Balears. COORDENA.TICS".

La sessió, moderada per Alex Escosa Fargas, director d'Àmbits Assistencials de l'Atenció Primària-Metropolitana Sud de l'ICS, va comptar amb la participació de M. Carmen Sanclemente, directora mèdica de l'Hospital Universitari Son Espases, de Palma Mallorca; Rosa Ortuño, de l'Oficina de qualitat i seguretat del pacient-Sistemes d'informació clínica del Servei de Salut de les Illes Balears; Francesc Cots, director de Control de Gestió del Parc Salut Mar; Elvira Sánchez, investigadora del Grup de Recerca en Serveis Sanitaris i Resultats en Salut dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE); Pere Plaja, director de Recerca i Innovació de Fundació Salut Empordà; Ingrid Vargas, investigadora principal del projecte i investigadora sènior del SEPPS, i Daniela Campaz, coordinadora del projecte i investigadora del SEPPS. També estava prevista la participació de Maite Madrid, responsable del desenvolupament funcional de la Història Clínica Electrònica del Servei de Salut de País Basc (Osakidetza), que no va poder intervenir per problemes tècnics.


L'objectiu de la trobada va ser analitzar els resultats de l'enquesta COORDENA-TICs, una nova versió del COORDENA.CAT, que analitza l'ús dels mecanismes de coordinació basats en les TIC, com la història clínica compartida, i l'experiència de coordinació clínica entre nivells de metges i metgesses d'atenció primària i hospitalària dels serveis de salut de Catalunya, País Basc i Illes Balears. Els resultats permetran identificar les dificultats en la utilització dels mecanismes de coordinació basats en TIC i orientar les estratègies per a la millora de la coordinació clínica entre atenció primària i hospitalària a cada territori participant.

La primera en intervenir va ser Ingrid Vargas, que va explicar que "la coordinació clínica entre nivells és una prioritat en política sanitària pel seu impacte en la qualitat i l'eficiència en l'atenció". Les següents en participar van ser Rosa Ortuño i M. Carmen Sanclemente per parlar de l'enquesta a les Illes Balears. Ortuño va explicar alguns sistemes de coordinació que hi ha en marxa a l'arxipièlag, on "es fan sessions interdisciplinàries per comentar casos clínics i també hi ha consulta telefònica." Per la seva part, Sanclemente, va afirmar que "la gran majoria de metges creuen que no hi ha coordinació al territori. La percepció és pitjor entre els metges d'atenció hospitalària. Una situació que s'ha agreujat després de la pandèmia."

A continuació, Francesc Cots va explicar que els mecanismes de coordinació clínica a Catalunya són la Història Clínica (HES), la història compartida dels centres, les interconsultes virtuals i telefòniques, així com les sessions entre atenció primària i especialitzada.

Elvira Sánchez i Pere Plaja van aportar la seva anàlisi de l'Alt i Baix Empordà. Sánchez va assegurar que "el 80% dels professionals enquestats pensen que la coordinació és igual o pitjor després de la pandèmia, sobretot per la manca de temps i les llistes d'espera." Plaja va afegir que "els professionals confien en les pràctiques d'altres nivells, d'atenció primària i atenció hospitalària."

En representació de Maite Madrid, Daniela Campaz va exposar els resultats relatius al País Basc i va indicar que "com a altres comunitats autònomes, la percepció és que hi ha una manca de temps per millorar la coordinació entre metges d'altre nivell durant la jornada laboral."

Finalment, a tall de conclusions generals, Campaz va afirmar que "el qüestionari COORDENA-TICs ha demostrat ser una eina útil per analitzar l'ús de mecanismes de coordinació basats en les TIC i la coordinació clínica entre nivells."

Podeu recuperar la sessió en aquest enllaç.

Enllaços relacionats