Actualitat >

Notícies

Debatem sobre la comunicació en discapacitat intel·lectual i salut mental al cicle Comunicació i Responsabilitat Social

En el marc del cicle Comunicació i Responsabilitat Social, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat 17 de novembre, la jornada Comunicació inclusiva en discapacitat intel·lectual i salut mental. La trobada va comptar amb la participació d'experts de Dincat i Obertament, així com amb una taula rodona de testimonis, els quals van donar el seu punt de vista sobre el llenguatge inclusiu i van compartir experiències als serveis sanitaris i socials.

La primera ponència de la jornada va anar a càrrec de dos representants de Dincat, Romà Javierre, tècnic i responsable de l'Àrea d'Accessibilitat, i Laura Muntada, responsable de Comunicació, que van exposar quins són els errors de terminologia més freqüents i van donar recomanacions per a comunicar de manera inclusiva amb relació a les persones amb discapacitat. "La mirada cap a la discapacitat no és neutra, depèn del moment històric o de la cultura. No hi ha una forma única d'entendre la discapacitat", va explicar Javierre, qui va recordar que "els estigmes i els prejudicis encara continuen molt vigents a la nostra societat".

Per la seva part, Laura Muntada, va indicar que "s'ha de prioritzar el terme 'persona amb discapacitat', no fer servir termes pejoratius i evitar els eufemismes i el llenguatge infantilitzat". "La discapacitat no és una malaltia, es té, i hem de ser capaços de mirar-la als ulls.", va assegurar.

La segona ponència va ser la del responsable de Salut Mental i Estigma a l'àmbit laboral d'Obertament, Carlos Alcoba, qui va indicar que "la gran barrera és  l'estigma, l'entorn que no possibilita tenir una vida normal". "Comuniquem per transformar i el que volem és reduir l'estigmatització perquè això suposa un increment dels drets de les persones amb problemes de salut mental", va explicar.

Un cop acabades les ponències, va arribar el moment d'escoltar Jamila Guasch, Rosa Martín, Xavier Orno, Márgara Sedeño, Antonio Serrano i Montse Tarridas, sis testimonis de persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental que han explicat, en primera persona, com els afecta l'ús del llenguatge discriminatori. El debat va estar moderat per Johanna Cáceres, directora de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa del Consorci del Maresme.

La jornada Comunicació inclusiva en discapacitat intel·lectual i salut mental forma part del cicle Comunicació i Responsabilitat Social, que es va iniciar el passat mes de maig. Aquest cicle de jornades s'emmarca en el compromís social del CSC, que és un dels valors institucionals i que va estretament lligat amb l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU, tal com van indicar Marta Moles, responsable de Responsabilitat Social del Consorci, i Anna Cerdà, directora de Comunicació, a l'inici de la jornada. Ambdues van voler agrair, de manera especial, la col·laboració de Dincat, Obertament, Fundació Aura, LADD i Aprenem Autisme.  

Ja podeu recuperar el vídeo de la jornada aquí.