Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el II Taller Internacional de l'EquityCancer-LA a Colòmbia

En el marc del projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA), es va celebrar el II taller internacional, coorganitzat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la Universitat del Rosario de Bogotà, institució amfitriona. La trobada es va desenvolupar entre el 25 i el 29 d'abril, i va combinar la participació presencial amb la virtual, per facilitar l'assistència dels equips i professionals dels serveis de salut involucrats i dels membres dels diversos comitès (Comitès Científics Nacionals, Internacional i Comitès Conductors Locals). Així mateix, durant el taller, es van alternar les seus entre les ciutats de Bogotà, Cajicà i Zipaquirà, per promoure el coneixement mutu dels equips de recerca i de les xarxes de serveis de salut que participen en el projecte i el context colombià.

El taller es va centrar en la discussió dels resultats obtinguts fins al moment, els avenços amb la prova pilot i la preparació del treball per a l'enquesta a pacients sobre accés al diagnòstic de càncer realitzat a Colòmbia, Xile i Equador. També es van presentar els resultats de l'estudi qualitatiu sobre les barreres i facilitadors de l'accés al diagnòstic de càncer, des de la perspectiva dels actors principals (professionals sanitaris, gestors, formuladors de polítiques i pacients), en cadascun dels contextos de l'estudi relacionats amb el pacient, però sobretot amb els serveis de salut. En el cas de Colòmbia, van destacar les barreres introduïdes per les asseguradores. Es van discutir les següents etapes del projecte, inclòs el pla d'anàlisi dels resultats de l'enquesta i el pla per a l'anàlisi de les condicions i adaptació de les intervencions al context de les xarxes participants en cada país, així com el pla per a l'avaluació econòmica de la intervenció. La trobada va incloure, així mateix, una visita als serveis de salut de les xarxes participants en les ciutats de Cajicá i Zipaquirà.

El 29 d'abril va tenir lloc la presentació del projecte a Bogotà dins del seminari públic, L'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos d'Amèrica Llatina i Europa. En aquest taller, van participar els equips d'investigació dels socis del projecte d'Amèrica Llatina, tant acadèmics com de les xarxes de serveis de salut (Colòmbia, Xile i Equador) i d'Europa (Espanya, Dinamarca i Portugal). En representació del CSC hi van assistir les doctores María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas i les assistents d'investigació Aida Oliver i Verónica Espinel, del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut, equip que coordina el projecte.

El projecte EquityCancer-LA

L'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Liderat pel SEPPS es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (España), la Universidad Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) en l'àmbit europeu; i la Universidad de Chile (Chile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colombia) i la Pontificia Universidad Catòlica del Ecuador (Ecuador), a Llatinoamèrica. Aquest projecte està finançat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226.

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desenvolupa amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors s'han realitzat set projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals. Els resultats s'han transformat en nombroses publicacions, però també en el desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut juntament amb manuals i recomanacions, eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions i també per fer benchmarking.