Actualitat >

Notícies

Atorgades les beques CSC 2020-21 per al Màster en Salut Pública UPF/UAB

El 17 de setembre va finalitzar el procés de selecció dels estudiants per a la beca CSC 2020-2021. Les beques CSC són fruit del conveni de col·laboració que el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va establir el 2002 amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb l'objectiu de promoure la formació en salut pública dels professionals de la salut com a estratègia de recolzament a la gestió dels serveis sanitaris. El CSC concedeix anualment tres beques, dos de les quals a estudiants del Màster de Salut Pública (MSP) que organitza el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut. Les persones que reben la beca CSC han de realitzar el treball fi de màster (TFM) sobre un àrea d'interès per al CSC i sota la supervisió del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC.

En la convocatòria d'enguany, les beques han estat atorgades a Maria Serrano Gregori i Georgina Pujolar Díaz. Maria Serrano Gregori, que és farmacèutica amb vocació investigadora, interessada en polítiques sanitàries i salut global, realitzarà el TFM: "Cambios en la accesibilidad entre niveles de atención desde la experiencia del paciente". L'objectiu és analitzar els canvis en les barreres d'accés entre nivells d'atenció entre 2015 i 2017 i explorar els factors associats en sis països de Llatinoamèrica. Dona continuïtat a la línia que analitza la integració assistencial en diferents entorns sanitaris. Georgina Pujolar Díaz és politòloga i Màster en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament, i està interessada en aprofundir el coneixement sobre els determinants socials de la salut i les polítiques públiques en salut, des de la perspectiva de gènere. Desenvoluparà el TFM sobre "Impacto de la COVID-19 en el acceso a la atención en salud sexual y reproductiva. Una revisión bibliográfica" amb l'objectiu d'analitzar l'evidencia disponible sobre els possibles canvis en l'accés a l'atenció en el context de la COVID-19.

Des de la instauració, 20 estudiants, procedents d'Amèrica Llatina (13), de Catalunya (6) i Àustria (1) han elaborat els TFM (/coneixement/cataleg-de-publicacions/cat/829) en temes relacionats amb les línies de recerca del SEPPS: la integració de serveis de salut, atenció a la població immigrant, mecanismes d'assignació en base poblacional i participació social en salut. Aquest treballs han contribuït a diverses publicacions. l'elaboració d'un llibre sobre Organitzacions sanitàries integrades a Catalunya, i nou articles publicats en revistes científiques i, a mes a més, quatre han estat el primer pas en el desenvolupament de altres tantes tesis doctorals.

Així, en el curs que acaba de tancar, Daniela Campaz (Colombia) i Gabriela Tiburcio (Mèxic), ambdues metgesses i beneficiaries de les beques 2019-2020, han finalitzat satisfactòriament els seus TFMs, respectivament: "La coordinació clínica entre nivells assistencials segons els especialistes hospitalaris del sistema sanitari català", que posa de manifest les diferents experiències i necessitats de coordinació clínica de les especialitats potencialment descentralitzades, predominantment hospitalàries, pediatria, ginecologia, medicina interna i geriatria, i ja ha estat sotmès l'European Journal of Public Health i "Cambios en la continuidad de relación con los/las médicos/as de atención primaria y especializada de pacientes con enfermedades crónicas en Latinoamérica (2015-2017)", que va aportar nova evidència sobre un tema considerat molt rellevant per a la millora de la qualitat de l'atenció en sistemes de salut, a Amèrica Llatina i arreu de món.