Actualitat >

Notícies

L'atenció domiciliària i la proximitat al pacient, centren la jornada d'innovació en AP

"La innovació és part de la nostra raó de ser i ha de ser una obligació al nostre sistema", aquestes van ser algunes de les paraules amb les quals el director del Servei Català de la Salut, David Elvira, encoratjava al prop de 200 professionals que van assistir ahir a la VII Jornada d'Innovació en Atenció Primària organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la Unió Catalana d'Hospitals (UCH). Durant l'acte inaugural, Elvira va afirmar que l'Atenció Primària ha d'afrontar el repte que suposa "l'arribada imparable de la innovació i com aquesta s'incorporarà als processos assistencials", a més el director del CatSalut va reafirmar el seu compromís amb el primer nivell assistencial en recordar que l'Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC) "té una clara vocació comunitària" i una "visió territorial on tots els recursos de salut estan integrats en les xarxes d'Atenció Primària". El president del CSC, Manel Ferré, va aprofundir en la importància d'aquesta jornada amb l'objectiu de donar idees, propostes i solucions al primer nivell assistencial a través de la innovació. En la inauguració també va participar el president d'UCH, Enric Mangas, que va destacar el bon funcionament de la comissió conjunta d'Atenció Primària que es fa amb el CSC.

La transformació digital i la proximitat al client van ser els temes abordats durant la conferència inaugural, a càrrec de Carolina Hernández, directora responsable de desenvolupament de negoci a Caixabank Digital Business, que va explicar com han adaptat els missatges i serveis a cada tipus de client segons el perfil d'aquest. Posteriorment es van començar a conèixer les diferents experiències presentades. La coordinadora tècnica de l'Àrea Associativa del CSC, Rosalía Serra, va explicar la quantitat d'experiències rebudes i els criteris a l'hora d'escollir els premiats. Les experiències van començar pel projecte en odontologia als pacients ingressats en residències que va presentar el CAP Nord d'Igualada -que forma part del Consorci Sanitari de l'Anoia- a través de l'odontòloga Carlota Bausili. L'atenció al pacient crònic complex de Mútua Terrassa va ser altra de les experiències presentades. Per part del grup Sagessa, Montserrat Salvadó va exposar el seu projecte per l'abordatge de la demència que es caracteritza per un treball cooperatiu interdisciplinari. I, finalment, la Xarxa de Santa Tecla, va presentar una experiència innovadora en l'abordatge de la fractura de fèmur. A més, es van projectar dos vídeos de dues de les experiències premiades en l'anterior edició d'aquesta jornada: el programa de revisió del nen sa al CASAP i el projecte de salut comunitària de GSS.

Innovació en atenció domiciliària

Enguany però la jornada volia posar el focus en l'atenció domiciliària, per això es va celebrar una taula amb diferents experiències innovadores en aquest àmbit. Núria Gutiérrez del Servei d'Atenció Primària del Baix Llobregat Centre va explicar com lligaven l'atenció al pacient crònic amb l'atenció domiciliària per tal d'augmentar la resolució. Després va ser el torn de Sonia Sevilla que va presentar una interessant experiència al Regne Unit on un equip interdisciplinari va realitzar l'atenció a pacients amb esclerosis múltiple i com, a través de l'atenció domiciliària, es buscava millorar la independència del pacient. Anna Ribera, directora d'Atenció Primària i Urgències, del CIS Cotxeres de Nou Barris (Barcelona), va avançar un projecte innovador que estan desenvolupant amb l'Ajuntament de Barcelona per millorar a través d'aquesta sinergia entre institucions l'atenció domiciliària. I per acabar la taula vam conèixer la visió de l'Administració de la mà de Joan Carles Contel que va donar algunes senyals de cap a on pot anar l'atenció domiciliària integrada.

El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va clausurar la jornada assenyalant que "la innovació serà clau i totalment necessària" en l'Atenció Primària per superar les barreres del sistema i "seguir avançant cap a una atenció cada cop més centrada en la persona". També la directora general de UCH, Roser Fernández, va participar en aquesta cloenda destacant les interessants experiències que s'havien conegut durant la sessió. I, finalment, la directora general de Planificació en salut del Departament de Salut, Pilar Magrinyà, va felicitar a les institucions organitzadores i als professionals per la jornada i els va emplaçar a continuar amb la seva important tasca al primer nivell assistencial.

Per acabar la jornada es va fer l'entrega de premis:

  • Premi a la millor comunicació (dotat amb 2.000 €)
    • "Salut bucodental per a gent gran institucionalitzada"
    • EAP Igualada Nord, Consorci Sanitari de l'Anoia
  • Segon premi a la millor comunicació (dotat amb una beca pel màster GESAPH)
    • "Projecte demències Riudoms"  
    • ABS Riudoms, de la Fundació SAGESSA Salut
  • Premi al millor pòster (dotat amb 1.000 €)
    • "Estudio de calidad de vida de cuidadores familiares primarios de pacientes incluidos en el programa ATDOM del ABS REUS V"
    • Fundació SAGESSA Salut