Actualitat >

Notícies

El CSC posa en marxa un projecte per abordar l'atenció de les persones amb necessitats complexes

Les Persones amb Necessitats Complexes (PNC) suposen un dels majors reptes que els sistemes sanitaris i socials d'Occident. Es tracta d'un grup de població que reuneixen diversos condicionats, com ara que pateixen malalties cròniques i tenen unes fortes necessitats socials, majoritàriament d'edat avançada. Els estudis situen aquest col·lectiu com un 5% de la població aproximadament però que suposen una despesa de més 40% dels recursos destinats a l'àmbit sanitari. És, per tant, un repte important i bàsic per la sostenibilitat del sistema però que, paradoxalment i donat la seva interdisciplinarietat, no s'aborda activament en l'actualitat. De manera que el servei de salut dóna una atenció poc coordinada i d'alt cost. En aquest escenari, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha engegat un projecte per l'abordatge de les PNC, liderat pel doctor Antoni Anglada, reconegut en el sector per la seva llarga trajectòria en la gestió.

El nou projecte del CSC busca elaborar un model d'atenció i organitzatiu per l'abordatge de les PNC que es pugui adaptar a cadascun dels territoris, ja que en cada cas es requerirà un major o menor grau de coordinació per tal de donar una atenció integrada entre els dispositius sanitaris i socials. Precisament, en la integració dels serveis està la clau segons el doctor Anglada, qui afirma que: "La millora de l'atenció a aquestes persones és una necessitat moral, social i econòmica". El projecte permetrà des d'una visió territorial proposar un model d'intervenció i organització que millori l'atenció a aquest col·lectiu amb la màxima eficiència. Per aconseguir-ho, Anglada considera que "cal la complicitat dels professionals, entitats i polítics d'ambdós sectors social i sanitari per abordar aquest repte".

Amb aquest projecte, el CSC fa un pas més en la seva vocació de millora del sistema sanitari i social oferint respostes a les necessitats del model amb una mirada basada en l'atenció centrada en la persona. Una iniciativa, que reafirma al CSC com a referent en la gestió pública avançada a través de diferents projectes i com a punt de trobada de coneixement del sector sanitari i social de Catalunya.