Actualitat >

Notícies

"Anticipar la innovació" obre el cicle de debats sobre gestió pública dels medicaments innovadors

El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha inaugurat el Cicle de debats CSC: "Gestió Pública dels medicaments innovadors" amb la sessió "Anticipar la innovació". Josep M. Guiu, cap de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, ha realitzat una ponència on ha explicat que els principals motors de la innovació són la força del mercat i la demanda, el coneixement científic i les possibilitats tecnològiques, i els incentius i la intervenció pública. A més, ha senyalat que l'orientació de la recerca clínica fa preveure un increment en el registre de fàrmacs d'oncologia i malalties del sistema nerviós central, i que els medicaments orfes incrementaran el seu pes en la despesa farmacèutica. Guiu ha explicat, també, la innovació en les principals àrees terapèutiques i ha dit que és imprescindible anticipar per tal de poder planificar.

Després de la ponència inicial, s'han fet dues preguntes als assistents amb quatre possibles respostes que havien de votar. La primera de les preguntes "Per poder garantir l'accés als medicaments innovadors que arribaran, què creus que passarà?" ha obtingut com a resposta més votada entre els assistents que "s'establiran models de finançament condicionats a resultats i sistemes de compra basats en valor". La segona pregunta "Quin creus que serà el model de recerca i innovació futur?" ha tingut com a resposta més votada que "el SNS definirà les necessitats i establirà condicions i incentius a l'adquisició en les àrees prioritzades".

La sessió ha continuat amb una taula rodona moderada pel Director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Antoni Gilabert, i l'economista de la salut Lluís Bohigas, on han participat Josep M. Campistol, director Hospital Clínic de Barcelona, Caridad Pontes, gerent d'Harmonització Farmacoterapèutica del Servei Català de la Salut (CatSalut), i César Hernández, cap del Departamento de Medicamentos de Uso Humano, Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). En aquesta taula rodona s'ha donat resposta a quin és el model de recerca dels nous medicaments, s'ha definit què és la innovació i la determinació del preu de la innovació. I, per últim, quin serà el model de finançament. César Hernández ha indicat que el problema més gran de no estar integrats és que no es comparteix el coneixement. Per la seva banda, Caridad Pontes ha explicat que s'ha de canviar la feina de planificació i és necessari ser proactius, a més, ha senyalat que s'ha de lluitar contra el fraccionament de la innovació. Josep M. Campistol ha afirmat que la visió de l'hospital és introduir la innovació, però fer-lo de manera regulada i consensuada. A més, cal replantejar el model i fer-ho globalment, de manera conjunta amb tots els actors implicats.

La propera sessió del cicle "Gestió de l'accés: conèixer com s'incorporarà la innovació" tindrà lloc el 14 de novembre, i les inscripcions ja estan obertes.