Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el seminari de cloenda del projecte MEISI

El Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar divendres passat en la jornada de clausura del projecte MEISI Canvis en la salut i en l'atenció sanitària dels immigrants i poblacions vulnerables en un context de crisi. Anàlisi de diverses fonts d'informació que es va celebrar a l'Agència de Salut Pública de Catalunya i a la qual van acudir aproximadament un centenar de professionals del sector sanitari català.  A la sessió es van mostrar els principals resultats del projecte, com ara una possible disminució de l'efecte amortidor del sistema nacional de salut sobre les desigualtats en l'accés a l'atenció sanitària després del RDL 16/2012, que s'extrau dels resultats del sub-projecte MEISI I, que van exposar Mª Luisa Vázquez i Ingrid Vargas del Servei d'Estudis del CSC. Coordinat pel CEEISCAT-ASPCAT, el projecte MEISI s'ha desenvolupat conjuntament amb el CSC i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) entre el 2013 i 2016, mitjançant tres sub-projectes (MEISI I, II i III).

La jornada de clausura es va iniciar amb un resum de l'evolució dels  programes de salut per a població immigrant a Catalunya i la presentació dels principals resultats de la recerca, per acabar debatent sobre les futures línies de recerca, mitjançant dues taules rodones.

La primera taula va començar amb la presentació dels resultats del MEISI I, per part de Mª.Luisa Vázquez i I. Vargas del SEPPS, que van apuntar que durant els primers anys de la crisi econòmica el sistema nacional de salut va exercir un paper amortidor de les desigualtats en l'accés; però, també que s'havia detectat un augment en les barreres d'accés i un empitjorament de la qualitat percebuda de l'atenció, després de la introducció del  RDL16/2012. A continuació es van donar a conèixer els resultats el MEISI II, presentats per C. Hernando, F. Gallardin i L.Ferrer,  del CEEISCAT-ASPCAT, i on es va mostrar l'heterogeneïtat sociodemogràfica  i epidemiològica de la població immigrant així com l'impacte dels determinants socials de la salut en la disminució de les desigualtats que afecten aquesta població.  Finalment, A. Prats Uribe, M. Fernández i S. Brugera de l'ASPB van presentar els resultats del MEISI II, on s'ha observat un descens global de la tuberculosi i l'hepatitis vírica, i un augment de la tos ferina en comparar l'evolució abans i després de la crisi econòmica.

La jornada es va tancar amb una taula sobre les necessitats d'informació dels professionals, d'intervenció i  recerca futures amb la participació de professionals de diversos àmbits: J. Gómez (Unitat de Medicina Tropical Salut Internacional Drassanes, Vall d'Hebrón), B. Gispert (CAP Trinitat Vella), J.E. Ospina (ASPB), F. Collazos (Hospital Universitari Vall d'Hebrón) i M.L. Vázquez (CSC). La clausura va anar a càrrec de la doctora Carme Cabezas, de ASPBCAT.

El projecte MEISI s'ha desenvolupat en el marc del Subprograma d'immigració i salut de la xarxa CIBERESP amb el finançament del Fondo de Investigaciones en Salud del Instituto Carlos III i del Fondo Europeo de Desarrollos Regional (FEDER).