Actualitat >

Notícies

Els resultats de l'estudi 'Opina' mostren el compromís dels professionals del sector sanitari

"Reforçar el compromís és clau per la millora i sostenibilitat del sector". És una de les grans conclusions extretes per Jordi Garriga, soci director general d'e-motiva, que va presentar ahir els resultats de l'estudi Opina, impulsat des del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). Gairebé 150 professionals van acudir a l'acte celebrat al recinte modernista per conèixer quin és el compromís dels professionals de la salut i quines són les seves opinions sobre la seva situació laboral. Primer calia posar en context les xifres de l'estudi, i així ho va fer el president del CSC, Manel Ferré, qui va recordar que les enquestes a gairebé 30.000 professionals sanitaris es van realitzar entre els anys 2010 i 2016, a 20 institucions sanitàries associades al CSC. Ferré ha insistit en la importància d'aquest estudi per millorar les organitzacions, el sistema i l'atenció perquè "sovint ens fixem en els indicadors assistencials i els econòmics, i ho hem de seguir fent, però sense perdre de vista allò que afecta directament al ciutadà i del què depèn l'atenció sanitària del dia a dia: els professionals". 

I un cop iniciada la presentació dels resultats un ampli ventall de respostes agrupades en percentatges que, si més no, han donat motius als professionals assistents a l'acte per reflexionar. Xifres com el 62% de professionals que han manifestat sentir-se satisfets professionalment però, en canvi, són crítics amb l'entorn de treball i els mitjans, així com amb la confiança. I, una dada més esperada: el 53% dels professionals del sector valoren negativament la seva retribució. Garriga, durant la presentació dels resultats, també ha mostrat les grans diferències de resultats entre diferents institucions i quan ha exposat el grau de compromís s'ha reflectit el següent: un 56% dels enquestats tenen un compromís entusiasta o crític vers l'organització, però en qualsevol cas és positiu; mentre que un 25% és mostra escèptic cap a les indicacions i línies que segueix la seva institució. Una altra dada a considerar és que un 19% dels professionals del sector sanitari consideren estar en una situació professional molt negativa. Després, l'estudi ha mostrat com impacta la gestió en el compromís i com és percebuda l'actuació de l'equip directiu, així com lo que s'espera d'ella. 

Reflexions sobre el compromís dels professionals

Després de presentar els resultats era el torn de la conversa i la reflexió en una taula rodona amb quatre directius d'institucions o empreses que han participat en l'estudi Opina. Conduïda pel periodista Xavier Graset, en la conversa hi han participat: el CEO del Grup URIACH, Oriol Segarra; el subdirector general del Port de Barcelona i president de la Fundació Factor Humà, Pedro Arellano; la directora general de l'Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà, i el director general del CSC, José Augusto García Navarro. Salva i Segarra han explicat les peculiaritats de les seves organitzacions, especialment en el cas d'Uriach que es tracta d'una empresa privada i que ha donat un gir en els últims anys respecte a la seva gestió de persones, aconseguint uns grans resultats a l'enquesta opina. Per la seva part, Salvà, ha relatat com a partir de l'estudi diversos directius del sector de l'ensenyament van decidir fe run decàleg que ajudés als seus professionals a millorar el seu compromís.

García Navarro, va avançar alguns plans que té ara el CSC per seguir treballant el compromís dels professionals amb els seus associats i va assenyalar que "hem de posar el valor també en els gerents i els professionals assistencials, i no només en els departaments de recursos humans, a l'hora de treballar el compromís dels professionals". El director general del CSC també ha explicat que és important transmetre valors als professionals d'una organització i donar responsabilitats per tenir uns bons resultats en la gestió de persones. D'altra banda, Arellano va abordar la gestió dels conflictes i dels rols, a més va explicar com des de la Fundació Factor Humà es treballa perquè les organitzacions gestionin millors els recursos humans i així puguin continuar creixent. La taula rodona va finalitzar amb les respostes dels participants a les preguntes dels assistents a l'acte en un torn obert de paraules.

Per finalitzar l'acte, el secretari general de la patronal CAPSS, Rafael Lledó, va fer un breu balanç de la jornada animant a "analitzar els resultats i veure les oportunitats de millora" que l'estudi mostra i va destacar que la patronal del CSC continuarà amb aquesta línia de recerca per la millora de la gestió de les persones. La cloenda de l'acte va córrer a càrrec de la directora general d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut, Neus Rams, que va remarcar la importància dels valors de la professió.