Actualitat >

Notícies

Més de 150 persones a la primera jornada del CSC sobre el nou model d'atenció social

"Mai havia vist tanta gent interessada en això de fer-se vell, m'he emocionat". Amb aquestes paraules ha finalitzat Elvira Rocha, catedràtica emèrita de Ciències Naturals en Ensenyament i amb 86 anys d'edat, la seva intervenció a la jornada d'atenció social que avui ha celebrat el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) que ha reunit a més de 150 professionals del sector. El president del CSC, Manel Ferré ha iniciat la jornada explicant la importància del model d'atenció centrada en la persona i advertint que, tenint en compte el context i les previsions, no hi ha marxa enrere i el nou model d'atenció haurà de canviar per cobrir les necessitats de la ciutadania. La primera ponent ha estat la presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, doctora Begoña Roman, que ha parlat sobre la gestió del risc i la complexitat en les decisions ètiques que aborden els professionals sanitaris sovint, distingint entre els diferents tipus d'ètica i exemplificant com afecten les decisions en cada cas a l'atenció a les persones però també al funcionament dels centres i a la vida quotidiana de cadascú. Una autèntica lliçó sobre reflexions ètiques que ha despertat un gran interès entre els assistents.

Després ha estat el torn de la taula rodona, moderada pel director general de la Fundació Sociosanitària de Manresa, Manel Valls, que ha comptat amb quatre experts en l'atenció centrada en la persona. El primer en intervenir ha estat el director general del CSC, doctor José Augusto García Navarro, que ha explicat el model d'atenció social que tenim actualment i els problemes que genera tant per als ciutadans com pels professionals i centres, degut al canvi demogràfic, i a que cada cop tenim més persones cròniques. Per això, García Navarro ha assenyalat que hem d'anar cap a un model d'atenció centrada en la persona i integral, i "integrar vol dir proveir serveis sanitaris i socials". En aquesta línia, el director general del CSC ha posat diferents exemples d'estudis que mostren aquesta situació i ha afirmat que el nou model "no és ciència ficció, en alguns llocs del món ja s'està portant a terme i és més barat, comporta menys hospitalitzacions i dóna un millor servei a la ciutadania", en referència a un exemple que ha mostrat de l'atenció que es fa en un barri de San Francisco (Estats Units). García Navarro ha assegurat que "l'atenció integral i centrada en la persona és l'únic camí, no hi ha un altre" per tal de respondre a les necessitats que la ciutadania tindrà els propers anys.

La presidenta de la Fundació Alzheimer Catalunya, Eulàlia Cucurella, ha estat la següent en intervenir per fer un especial èmfasi en que les persones amb demència "perden capacitats cognitives però no perden la capacitat de sentir" i ho  ha remarcat per insistir als professionals que no oblidin això a l'hora de realitzar l'atenció. "Tot professional, és important en la seva intervenció, ha d'entendre i saber definir els desitjos de la persona", ha explicat Cucurella qui creu que de vegades oblidem que "la persona és el motiu de la nostra atenció, i la malaltia no canvia la persona". Seguidament, la coordinadora d'Atenció Integrada i Centrada en la Persona del CSC, Ingrid Roca, ha explicat com des del CSC s'està extenent el model d'atenció centrada en la persona i com es pot implementar aquest model. Roca ha iniciat l'explicació partint d'un principi per a ella fonamental: "no podem pretendre tallar la història de vida de les persones que ingressen en un centre", per això el model d'atenció ha de tenir en compte les seves necessitats i preferències específiques. Un cop posada aquesta base, Roca ha explicat com el CSC implementa a través de l'impuls de les bones pràctiques i d'un equip promotor aquest model en cada centre. I, per finalitzar, Roca ha mostrat els professionals un vídeo amb testimonis i experiències de persones ateses segons el model d'atenció integrada centrada en la persona, per posar veu, nom i cognoms a la tasca professional que té en compte a les persones. I, per últim, la directora de serveis residencials i d'habitatges de l'Associació Sant Tomàs (PARMO), Montse Codinachs, ha fet una ràpida i interessant exposició sobre les peculiaritats que s'han de tenir en compte a l'hora d'implantar un model centrat en la persona quan es tracta de persones amb discapacitat intel·lectual. Després de la taula rodona ha estat els torns dels professionals assistents a l'acte que han pogut fer preguntes i intercanviar reflexions amb els ponents.

On vull viure ara que tinc 80 anys
I per finalitzar l'acte s'ha donat veu a Elvira Rocha, 86 anys d'edat i catedràtica emèrita de Ciències Naturals en Ensenyament, que actualment és cuidadora d'una amiga seva i està veient com tracten i atenent a les persones de la seva generació. Elvira ha explicat com li agradaria que fos la residència o centre on hagi d'acabar vivint quan ja no ho pugui fer sola, ha compartit algunes de les seves vivències per mostrar als professionals quin tipus de persona com ella també han d'atendre i per fer veure a tots els assistents que cada persona s'ha d'atendre de forma diferent. Finalment, Elvira s'ha mostrat esperançada en tenir una atenció millor després d'haver vist les exposicions dels ponents i la gran quantitat de professionals que omplien la sala.

L'acte de cloenda ha estat realitzat pel president del CSC, Manel Ferré, que ha agraït a tots els assistents i ponents la seva participació, però especialment a Elvira Rocha pel testimoni de gran valor que ha suposat. Junt a Ferré, el director general de Protecció Social del govern català, Joan Ramón Ruiz, ha considerat que aquestes jornades són molt importants per donar una millor atenció i ha posat en valor els esforços de l'Administració perquè això també sigui possible.