Actualitat >

Notícies

L'enquesta de salut del País Basc incorpora l'escala CCAENA, desenvolupada pel SEPPS

L'enquesta de salut del País Basc va incorporar, en la versió de 2013 (ESCAV 2013), l'escala CCAENA que havia estat desenvolupada pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) en col·laboració amb els seus associats. Aquesta escala és la primera eina disponible dirigida a mesurar de manera integral la continuïtat assistencial entre nivells d'atenció i des del punt de vista dels pacients. S'acaba de publicar un informe amb els resultats de la percepció dels usuaris sobre la continuïtat assistencial entre nivells d'atenció al País Basc

Els resultats de l'anàlisi al País Basc mostren una bona percepció de continuïtat assistencial, especialment en relació a l'estabilitat dels equips professionals i la continuïtat en la gestió clínica. S'identifica, però, una limitada percepció de continuïtat de la informació clínica. Entre els factors relacionats amb la continuïtat assistencial, destaquen l'edat dels pacients, l'estat de salut auto-percebut i l'àrea de salut. Aquests resultats són similars als que es van obtenir en una enquesta a Catalunya, coordinada pel SEPPS, l'any 2010. 

Després d'aquesta escala, i ja constituïts com a Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), des del SEPPS s'ha continuat avançant en el desenvolupament d'altres eines d'avaluació de la integració assistencial, que inclouen un conjunt d'indicadors per mesurar la coordinació entre nivells d'atenció. I, actualment, el grup està desenvolupant un qüestionari per mesurar la percepció dels professionals sanitaris sobre coordinació.

Què és el GAIA?
El GAIA és un grup de treball que agrupa a les entitats que col·laboren amb el Servei d'Estudis del CSC en el desenvolupament de recerca aplicada en integració assistencial al sistema de salut català. Els objectius principals són desenvolupar eines de mesura de la integració assistencial, avaluar la integració assistencial a diferents entorns de Catalunya des de diferents perspectives i aproximacions metodològiques i, finalment, proposar recomanacions i estratègies per millorar la integració assistencial al territori. 

El grup està liderat pel Servei d'Estudis del CSC i participen membres dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, Badalona Serveis Assistencials, Grup SAGESSA, Parc de Salut Mar, ICS, PAMEM, la Fundació de Salut Empordà, Consorci Sanitari de Terrassa i Consorci Hospitalari de Vic. El GAIA és un grup obert a la participació de les entitats associades interessades en l'anàlisi de la integració assistencial.