Actualitat >

Notícies

Més de 300 professionals debaten sobre salut comunitària a la Jornada COMSalut

El futur de la sanitat passa per la salut comunitària i per entendre a les persones com un tot, amb els seus determinants saludables i socials. Aquesta és una de les principals raons que expliquen l'éxit d'assistència a la Jornada COMSalut que avui s'ha celebrat al CaixaForum de Barcelona, amb més de 300 assistents. La jornada -organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l'ICS i La Unió- ha permés explicar àmpliament que és el projecte COMSalut i com es desenvolupa des dels 16 Equips d'Atenció Primària que l'estan portant a terme, i que tenen un abast poblacional de més de 310.000 persones.

La jornada s'ha iniciat amb la benvinguda dels representants de les tres entitats organitzadores. El director general del CSC, José Augusto García Navarro, ha explicat els orígens del projecte COMSalut i ha insistit en la importància de la salut comunitària abans de donar pas al secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, que ha realitzat la conferència inaugural. Guix ha repassat ràpidament la història de la salut pública per fer veure als assistents la importància de la comunitat i ha afirmat que "estem en un bon moment per replantejar el sistema i lo que significa la salut comunitària". Seguidament, el coordinador de la Comissió d'Atenció Primària CSC-La Unió, Lluís Colomés, ha moderat un col·loqui amb el coordinador del projecte COMSalut, Andreu Segura. Els més de 300 assistents han ovacionat a Segura al finalitzar la seva intervenció al llarg de la qual ha detallat el projecte COMSalut, amb els seus reptes, dificultats, objectius... insistint en la feina que ja s'està fent en comunitària, tant des dels 16 equips d'Atenció Primària que formen part del COMSalut, com des d'altres. Segura, en el que ha estat el seu últim acte públic abans de jubilar-se, ha demanat als professionals que continuïn amb la tasca comunitària i els ha recordat que "no hem d'oblidar mai els factors socials que té el pacient que tenim davant". Els professionals presents han pogut compartir impressions, reflexions i dubtes amb Segura.

Després ha estat el torn de tres taules amb diferents professionals que donaven les visions del projecte COMSalut i de la salut comunitària des de la perspectiva dels professionals, les entitats proveïdores i les locals. Totes aquestes experiències i punts de vista han dibuixat un escenari real del moment que viu tant el projecte com la salut comunitària a Catalunya, així com de les inquietuds i objectius que tenen tots els agents que hi intervenen. Cal recordar que el COMSalut té per objectiu oferir als ciutadans una atenció integral de la salut en tots els àmbits de la seva comunitat i, per aconseguir-ho, l'EAP treballa conjuntament amb els serveis de salut pública, amb l'administració local i els altres dispositius sanitaris del territori. D'aquí que la jornada hagi estat tan transversal. 

Presentació a La Roca del Vallés
L'Equip d'Atenció Primària de La Roca del Vallés és un dels 16 que participen en el projecte COMSalut i precisament ahir es va presentar en el municipi, una presentació a la població on els veïns i veïnes també van poder dir la seva opinió i aclarir els seus dubtes. La directora de l'ABS de La Roca del Vallés, Verònica Ferrer, va presentar el projecte ahir i avui ha intervingut a la jornada COMSalut a la taula de la visió dels professionals. Ferrer ha posat alguns exemples de les activitats comunitàries que fan a la població de La Roca del Vallés i ha explicat que "amb el Projecte ComSalut, i el Pla de desenvolupament Comunitari (PdC), s'estan duent a terme diverses activitats que arriben a diferents grups de població on més pot incidir la salut comunitària" en referència a programes i grups que es desenvolupen des de l'ABS com ara: Benvingut nadó, la Comissió d'infància, la d'adolescència, el programa Temps de Dones per a dones joves, el Cafè Tertúlia per a dones a partir de 50 anys en endavant, o altres com el Coneixement de l'entorn, on s'implica als infants a conèixer els casals i les activitats que realitzen els avis de la localitat. Tota aquesta activitat comunitària "permet tenir un abordatge de la salut des d'un punt de vista intergeneracional i integral".