Actualitat >

Notícies

El CSC participa en la Conferència Internacional d'Atenció Integrada

El Consorci de Salut i Social de Catalunya participa en la Conferència Internacional d'Atenció Integrada presentant quatre comunicacions i un pòster. Aquesta trobada és una de les conferències internacionals més importants en l'àmbit de l'atenció integrada i està organitzada per la International Foundation for Integrated Care (IFIC), enguany se celebra a Barcelona del 23 al 25 de maig. La primera comunicació va ser exposada dilluns al matí pel Sr. Jordi Roca, coordinador de la Comissió d'Atenció Intermèdia del CSC i director general de l'Hospital de la Santa Creu de Vic, amb el títol: Anàlisi de la casuística i dels resultats de la posada en marxa d'un programa d'atenció en deu unitats de subaguts de Catalunya

Les unitats de subaguts en l'atenció intermèdia es van desenvolupar com a alternativa a l'hospitalització convencional des de l'any 2009 i eren destinades a l'atenció de pacients amb patologia crònica mèdica descompensada, o patologia aguda diagnosticada en situació de complexitat. Els pacients procedeixen de serveis d'urgències hospitalaris, d'atenció primària, o des del seu domicili, acompanyats d'una derivació per part d'equips especialitzats. Els objectius doncs d'aquestes unitats són evitar ingressos i reingressos innecessaris a l'hospital d'aguts, proporcionar un abordatge geriàtric integral especialitzat rehabilitador, i afavorir el retorn ràpid al domicili. En aquest escenari, l'objectiu de l'estudi del CSC és avaluar la millora de l'atenció a les persones amb malalties cròniques complexes, en el context d'una atenció integral i integrada, mitjançant una atenció continuada i amb una adequació dels  recursos adaptada a les necessitats dels pacients, mitjançant la posada en marxa d'unitats de subaguts en l'àmbit de l'atenció intermèdia. En aquest sentit, s'ha recollit una mostra de 591 casos ingressats en 11 unitats de subaguts de tot Catalunya en un període de temps establert, de febrer a març del 2015. S'analitza el procés de l'atenció i els seus  resultats, i la seva adequació als estàndards establerts per aquest recurs.

Avançant cap a un model social digne i centrat en les persones, ha estat el títol de la segona comunicació que es va compartir el 24 de maig a la tarda, a càrrec de la Sra. Montserrat Bros, coordinadora de la Residència de la Fundació Hospital de Puigcerdà. Les tendències actuals dels models d'atenció a la dependència aposten per un model social integral més participatiu i centrat en les persones, en la preservació dels seus drets, desitjos, dignitat i qualitat de vida. Per assolir aquest model centrat en la persona i en les seves necessitats, és necessari crear un marc d'actuació que permeti seguir avançant en la pràctica professional, en la nova definició de rols i en els models organitzatius, per donar respostes ambicioses a les necessitats de la gent gran en situació de dependència.

En aquesta línia, el CSC va crear l'any 2015 un programa multicèntric de formació i acompanyament en la implantació de les Bones Pràctiques en l'atenció integral i centrada en la persona (AICP) en sis centres residencials de Catalunya. La finalitat és la d'elaborar conjuntament un disseny d'estratègies pràctiques per a la posada en marxa del model AICP en les institucions participants, amb l'objectiu d'implementar bones pràctiques repensant els àmbits organitzatius, professionals, i relacionals amb familiars i usuaris.

Per últim s'han presentat dues comunicacions més i, en format pòster, el document del CSC sobre el Programa Infància en Salut: nou model organitzatiu en activitats preventives i de promoció de la salut en infància en l'atenció primària, a càrrec de la Dra. Anna Ribera, directora d'atenció primària del CIS Cotxeres. El document està disponible en el nostre web.