Actualitat >

Notícies

La sessió tècnica del CSC debat possibles camins cap a una integració social i sanitària

Aquest dijous 21 de gener la sessió tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha abordat la integració de l'atenció social i sanitària, i ho ha fet a través de dos experts: Ramon Canal, investigador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (IGOP), i Montserrat Farran,  directora Adjunta d'Atenció Primària de la Gerència Territorial de Lleida (ICS). Davant d'un ampli aforament, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, ha inaugurat la jornada exemplificant la importància que té pel CSC aquesta integració de serveis i l'atenció centrada en la persona.

Canal ha iniciat la seva ponència explicant com les necessitats d'atenció dels ciutadans havien canviat i requerien una atenció centrada en la persona. Exemple d'això és l'augment de l'envelliment i de les malalties cròniques, però també altres factors com treballs més precaris. Per Canal, l'atenció centrada en la persona necessita més recursos i "serveis integrals que funcionin sense barreres professionals ni burocràtiques", a més d'altres qüestions que s'han abordat a través de les propostes que fa en aquesta línia la Taula del 3r sector social de Catalunya.

L'investigador de l'IGOP ha especificat que la clau de tot plegat està en la manera, en com fem aquesta integració, i per això proposa una sèrie de reformes del model organitzatiu, del finançament i de la governança. De totes elles cal destacar-ne algunes, com ara que hi hagi una única porta d'entrada al sistema, un apropament -si no és possible la total integració- entre les dues conselleries implicades, donar més prioritat a la despesa social en els pressupostos, la participació de les entitats sense ànim de lucre de base local i aquelles que representen col·lectius de persones vulnerables, un ferm compromís amb la transparència sobre els recursos, els processos i els resultats, garantir l'expertesa en les externalitzacions... entre altres propostes que es troben detallades en la seva presentació. Per finalitzar, Canal ha explicat les dificultats que proposa una reforma així, com són la manca de sensació d'urgència, els costos d'implementació a curt termini, els recels inevitables entre el sector sanitari i social, i el fet que s'hagi de coordinar amb l'actualització del model d'organització territorial.

Prova pilot d'integració

Per la seva banda, Farran ha explicat com s'està realitzant la prova pilot d'integració que s'està duent a terme en dos ABS de Lleida. Per començar, es va establir en quines situacions calia una intervenció sanitària i social i com podrien compartir la informació d'interés tant per un abordatge social com pel sanitari, com per exemple el nucli de convivència, el cuidador/a, les dades administratives... I posteriorment van definir una cartera de serveis per acabar-ne fent una validació interna i externa.

Per poder desenvolupar tot això, es van fer uns plans de treball conjunts amb una sèrie de recomanacions d'intervenció, definint quins professionals intervenien en cada moment, assignant també una persona referent, orientant els recursos disponibles i establint finalment uns punts de seguiment. Farran va explicar també que actualment es troben fent difusió del projecte però que són conscients que s'ha d'ampliar i va destacar la importància de comptar amb el suport de l'ajuntament i el consell comarcal.

Per finalitzar, els assistents van poder fer preguntes als ponents i debatre sobre la qüestió. La propera sessió tècnica és el 25 de febrer i tractarà sobre les implicacions del projecte VISC+, ja pots realitzar la inscripció i consultar totes les sessions tècniques del CSC.