Parlem de noves fronteres terapèutiques en oncohematologia en l'últim debat d'#iNNovacióCSC
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha celebrat avui el debat d'#iNNovacióCSC 'Noves fronteres terapèutiques en oncohematologia: reptes i oportunitats assistencials' amb la col·laboració de Roche i Johnson & Johnson.
En la jornada han participat Javier Briones, director del servei d'hematologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Álvaro Urbano-Ispizua, hematòleg, coordinador del Programa CAR-T del Clínic-IDIBAPS; Sandra Fontanals, cap del servei de farmàcia hospitalària de l'ICO Hospitalet; Beatriz Bellosillo, cap de secció del Laboratori de diagnòstic molecular i biòpsia líquida de l'Institut d'Investigació de l'Hospital del Mar; Christelle Marie Ferra Coll, presidenta de la Societat Catalana d'Hematologia i Hemoteràpia; Olga Aso Ferreras, infermera gestora de casos de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Gemma Puig, de la Divisió d'Ús Racional del Medicament de l'Àrea del Medicament del Servei Català de la Salut; Eunice Blanco, cap de Treball Social de l'Hospital Vall d'Hebron; Pablo Orbea, Patient Journey Partner Hematologia de Roche, i Teresa Domínguez, responsable d'accés a la innovació en oncohematologia de Johnson & Johnson.
La conferència inaugural ha anat a càrrec de Javier Briones, qui ha explicat que la immunoteràpia és la possibilitat que "el mateix sistema immunitari pugui erradicar el tumor" i ha afegit que, avui en dia, les set fases del procés immunològic contra el càncer ja disposen de fàrmacs específics, la qual cosa suposa "un gran avenç".
En la seva intervenció, ha parlat de diferents tipus d'immunoteràpies, com els anticossos bi-específics i les teràpies CAR-T. Sobre les últimes, ha assenyalat que "han suposat una autèntica revolució". "Les teràpies CAR-T de primera i segona generació ja han demostrat la seva eficàcia clínica en alguns tipus de càncer, com leucèmies i limfomes, i les de tercera, quarta i, fins i tot, cinquena generació es troben en fase d'assaig clínic", ha dit.
Per acabar, Briones ha apuntat que "estem entrant i hi som ja en una era espectacular de desenvolupament de nous fàrmacs, i no es tracta de com fem servir aquests fàrmacs de manera individual, sinó de com els combinem i les possibilitats que tenen aquestes combinacions".
Després de la conferència, els representants de la indústria farmacèutica han explicat l'evolució dels tractaments oncohematològics en les seves respectives empreses i, seguidament, ha començat el debat amb la resta de professionals participants.
En el debat, s'han tractat aspectes com l'accessibilitat i la sostenibilitat d'aquests tractaments, i també l'impacte que el diagnòstic i el seguiment d'aquestes teràpies tenen sobre els pacients. En aquest sentit, Blanco ha assenyalat que "el repte del sistema no és només que aquest curi el pacient, sinó que tingui cura de tots els aspectes socials que influeixen en la seva recuperació: la desigualtat en l'accés i el manteniment del tractament, l'impacte social i emocional que comporta i les bretxes estructurals que existeixen".
Respecte a l'accessibilitat a aquests tractaments, Urbano-Ispizua ha assenyalat que "és un problema important i cal discutir com intentar millorar-la". En aquesta línia, Puig ha explicat que "per evitar inequitats dins la mateixa comunitat, cal tenir en compte on es fa el diagnòstic i com fer que s'arribi a tot el territori". Per la seva part, Fontanals ha assegurat que, tot i la lentitud d'alguns processos, "tenim molts mecanismes per aconseguir que, mentrestant, el pacient rebi la medicació, i crec que donem resposta a un 99% de les situacions".
Quant a fórmules innovadores per millorar el diagnòstic, l'accés a aquestes teràpies i el seu seguiment, Bellosillo ha parlat de la necessitat d'anar cap a la biòpsia líquida, "que ens ajudarà sense haver de fer procediments agressius". Sobre els aspectes assistencials, Aso ha assenyalat que "des d'Infermeria fem control d'adherència, resolem dubtes... cada cop tenim més volum i, alhora, cada cop necessitem més temps per atendre a cada pacient". Per facilitar el seguiment dels pacients, s'han abordat les visites en línia, una possibilitat a la qual "s'ha de donar valor, però té marge de millora", ha comentat Ferra.