Actualitat >

Notícies

Comencem a treballar en el Pacte Nacional per una Societat Longeva i una Vida Plena

El director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), José Augusto García Navarro, formarà part del grup d'experts constituït en el marc del Pacte Nacional per una Societat Longeva i una Vida Plena, impulsat pel Departament de Drets Socials. L'objectiu d'aquest Pacte és construir una estratègia de país per millorar la salut i el benestar de les persones i donar resposta als reptes de l'envelliment de la població, a partir d'un acord entre tots els agents socials sobre un nou model d'atenció integral basat en la intervenció comunitària i la proximitat.

El Dr. García Navarro, qui, a més de director general del CSC, és geriatre i president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG), ha participat avui en la primera reunió del grup d'experts, celebrada a la seu de Drets Socials, on s'ha presentat el Pacte i la metodologia de treball per elaborar un document de bases. El grup està format per una trentena d'experts en diferents àmbits relacionats amb la salut, l'envelliment i el benestar que treballaran en una diagnosi sobre la longevitat a Catalunya i els reptes socials que se'n deriven, així com en una definició del marc conceptual del Pacte i una proposta d'accions.

Quan s'hagi acordat el document de bases, s'obrirà un procés de participació, obert a tota la ciutadania, en què es podran fer aportacions sobre les accions proposades. Un cop incorporades aquestes aportacions, el document es portarà, per a la seva aprovació, al plenari del Pacte, integrat per representants de l'administració i els diferents actors socials: els departaments del Govern implicats, ens locals, patronats, sindicats, entitats socials i del món del coneixement, així com representants de la ciutadania.



Tal com s'ha explicat avui, amb aquest Pacte s'abordaran diferents reptes relacionats amb l'atenció i la inclusió social de les persones entorn de sis grans eixos: ciutadania activa, transicions vitals i projecte de vida, autonomia i vida activa, atenció i cures, investigació i innovació, i activitat econòmica i envelliment. Al voltant d'aquests eixos, s'abordaran qüestions molt diverses, com són la lluita contra l'edatisme, la bretxa digital, els nous models d'habitatge i de serveis a domicili, la transformació del model de cures de llarga durada o la innovació en l'àmbit de l'envelliment.

A més del director general del CSC, han participat en la reunió Victòria Coll i Laia Colom, directora i coordinadora, respectivament, de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib) del CSC, que assumirà la Secretaria Tècnica del Pacte. Des de la seva creació l'any 2021
, aquesta àrea del Consorci ha estat especialment activa en el desenvolupament de models innovadors d'atenció social, com el Programa d'Abordatge de la Solitud no volguda, el nou model de Servei d'Atenció integral a l'Entorn Domiciliari o el Pla Local d'Envelliment Quilòmetre Zero, eines que s'han posat a disposició del món local.

Gairebé el 20% de la població de Catalunya té 65 anys o més i es calcula que aquest percentatge arribarà a un 30% el 2050. Aquesta tendència demogràfica, sumada a altres canvis socials, com són els nous models de convivència o de consum, o la transformació tecnològica, fan necessari un nou paradigma d'atenció a la gent gran que comprometi tota la societat.