Actualitat >

Notícies

Reconeixement al compromís climàtic de dos centres associats al CSC

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i la Fundació Sanitària Mollet (FSM), centres associats al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), han estat inclosos dins dels "+10 Hospitals per al Programa de Salut de Glasgow", una iniciativa estatal desenvolupada conjuntament per Sanidad #PorElClima i la companyia biofarmacèutica GSK en referència a l'acord de Glasgow. L'objectiu és reconèixer l'esforç diari de deu hospitals per a la posada en marxa d'accions innovadores que els portin a ser referents en el desenvolupament d'estratègies de descarbonització. D'aquesta manera, es comparteixen bones pràctiques i els hospitals reconeguts pel seu compromís climàtic poden ser exemples per a altres centres.

L'acte s'ha celebrat aquest matí a l'auditori de GSK a Tres Cantos (Madrid) en el marc d'una jornada d'intercanvi d'experiències i debat. D'una banda, s'ha premiat l'estratègia de sostenibilitat 2021-2026 del Consorci Hospitalari de Vic, destinada a minimitzar l'impacte ambiental. Aquesta estratègia té sis línies: eficiència energètica, estalvi d'aigua, minimització de productes perillosos, economia circular, compra sostenible i apropament de la natura. Els objectius són reduir la petjada de carboni i la càrrega dels efluents, minimitzar els residus als abocadors, l'estalvi econòmic, l'alineació amb els ODS i reivindicar-se com un hospital amable. El Consorci Hospitalari de Vic disposa d'un sistema de gestió ambiental certificat per la ISO 14001 i EMAS des de 2005.

L'Hospital Universitari de Mollet ha estat reconegut per convertir-se en un centre NetZero, atès que en els últims deu anys ha reduït un 85% les seves emissions directes mentre que el 15% restant ha estat compensat a través d'un programa voluntari de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic. Es tracta d'un projecte de Green Hospital que preveu la descarbonització total de l'activitat el 2030, la descarbonització de la cadena de subministrament el 2040 i l'eliminació d'emissions residuals el 2050. Basada en els pilars de la reducció d'emissions, la governança, cultura i educació i l'empresa saludable, aquesta iniciativa va ser mereixedora del premi Plata als International Hospital Federation Awards 2021.

La llista de guardonats la completen el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, l'Hospital de Manacor, l'Hospital Clínic San Carlos, el Complex Assistencial d'Àvila, l'Hospital Viamed San José, Sanitas Hospitals, l'Hospital Universitari de Navarra i l'Àrea Sanitària de La Corunya i Cee. A més, la Conselleria de Salut de Múrcia va rebre una menció especial pel seu pla estratègic de reducció de la petjada de carboni.

Sanidad #PorElClima neix el 2019, en el marc de la COP25, com una activitat sectorial integrada en la iniciativa Comunidad #PorElClima de la Fundació ECODES. En la pròxima Comissió de Sostenibilitat del CSC, que es durà a terme el dilluns dia 27, tindrem l'oportunitat d'escoltar-los en una sessió en línia entre les 11h i les 13h.