Actualitat >

Notícies

Parlem de bessons digitals als "Dijous Innovadors"

L'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el 25 de maig, una nova sessió del cicle "Dijous Innovadors", un espai que té per objectiu intercanviar idees i potenciar el motor d'innovació del sector. Aquesta sessió, dedicada als bessons digitals, va comptar amb la participació de Mariano Vázquez, físic especialista en aquesta tecnologia. A la trobada també van intervenir-hi el director d'Innovació de l'Hospital Clínic i IS Global, Joan Bigorra, i el director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert.

Els bessons digitals són un conjunt de dades que se sotmeten a un mètode matemàtic amb capacitat predictiva. Aquesta combinació serveix com a suport a la decisió mèdica quan s'ha de prescriure un tractament concret a un pacient determinat. Amb aquesta tecnologia, els anomenats "bessons digitals" dels pacients poden donar una resposta predictiva sobre com reaccionaria el pacient real a una medicació, entre d'altres.

Tal com va explicar Mariano Vázquez, alguns exemples de l'aplicació dels bessons és, en l'àmbit cardíac, per a l'avaluació de seguretat de medicaments i marcapassos; en l'àmbit respiratori, per fer un mapa de la deposició de les partícules d'un inhalador en l'arbre bronquial. Un altre exemple és el d'un laboratori d'embaràs, on es poden dissenyar millors medicaments per a la inducció del part gràcies a aquesta tecnologia, que també és un complement als assajos mèdics. Els usuaris dels bessons digitals són empreses de dispositius mèdics i de la indústria farmacèutica, entre d'altres.

El cicle "Dijous Innovadors" és una iniciativa possible gràcies al patrocini de Boehringer Ingelheim. Aquesta sessió, a més, va estar coorganitzada amb Innohealth Academy.

Aquest cicle de trobades té la finalitat d'aplegar agents innovadors del sistema de salut i la societat en general que posin en comú el seu coneixement i expertesa mitjançant xerrades, debats, dinàmiques i col·loquis sobre la innovació d'avui i els reptes de demà. El format és de caràcter relaxat, amb diversos espais de participació i sopar inclòs.