Actualitat >

Notícies

La implicació de l'anàlisi de la mortalitat per a les polítiques en salut, nou tema d'anàlisi en la pròxima sessió tècnica

Sota el títol "Quina és la implicació de l'anàlisi de la mortalitat per a les polítiques en salut?", el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) celebrarà demà, 11 de maig, una nova sessió tècnica.

Fer una anàlisi acurada de la mortalitat requereix seguir una metodologia adient, amb validació de les dades dels certificats mèdics de defunció, classificació de les causes de les morts, la selecció de la causa bàsica de defunció i estimació d'indicadors, entre altres aspectes. Aquest procés és fonamental per tenir dades fiables i consistents en el temps, així com per poder interpretar les tendències i les diferències segons categories de les variables, entre altres factors. Un procés que requereix un temps que tot sovint és més llarg del desitjat. Tot just fa uns mesos el Registre de mortalitat de Catalunya va publicar les dades avançades de defuncions del 2021 i abans de l'estiu publicarà l'informe complert i definitiu. La necessitat de disposar de dades ràpides per dur a terme actuacions urgents, com les relacionades amb la COVID o amb l'excés de mortalitat lligada a la temperatura, suposa cercar alternatives, malgrat que l'exhaustivitat i la qualitat no siguin les mateixes que en l'estadística oficial.

La primera part de la trobada comptarà amb la participació d'Anna Mompart, subdirectora general de la Cartera de Serveis i Anàlisi de la Informació del Departament de Salut, amb la ponència "L'evolució de la mortalitat en els darrers anys i l'impacte de la pandèmia de COVID-19 a Catalunya". Mompart, en la seva intervenció, se centrarà en la necessària disponibilitat d'informació que compleixi el codi de bones dades estadístiques de la Unió Europea i revisarà reptes metodològics que s'estan abordant com l'anàlisi per àrees petites o els riscos competitius entre les causes de defunció.

A continuació, hi intervindrà Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut, amb la ponència "Implicacions per a les polítiques de salut". En la seva exposició, Cabezas revisarà l'evolució de la mortalitat per accidents de trànsit, per neoplàsia de pulmó i per suïcidis, identificant l'impacte de les diferents polítiques públiques, tant les de l'àmbit estrictament sanitari com les polítiques intersectorials.

Un cop acabades les intervencions de les ponents, com és habitual, s'obrirà el torn de preguntes.

La sessió es realitzarà en format híbrid i, per tant, podeu fer la inscripció per assistir-hi tant presencialment com en línia.

El cicle de sessions tècniques, que el CSC organitza fa més de dues dècades, és de caràcter mensual i se centra en temes d'interès per al desenvolupament dels sistemes de salut, relatius a les polítiques sanitàries, la gestió de serveis de salut i la salut pública. Podeu consultar el programa de totes les sessions tècniques 2023 aquí.