Actualitat >

Notícies

Celebrem la Junta General del CSC i l'Assemblea General de la patronal CAPSS

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha celebrat, avui, la seva Junta General i l'Assemblea General de la patronal CAPSS, on les entitats associades han aprovat els comptes i la memòria de l'exercici 2022, així com els pressupostos i objectius de la institució de cara a 2023. La trobada ha servit per posar de manifest la voluntat del CSC de continuar treballant per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, com a principal repte del sector, amb la innovació com a motor de canvi.

L'acte ha comptat amb la participació del conseller de Salut, Manel Balcells, qui ha demanat l'ajuda del CSC per afrontar, conjuntament amb les altres organitzacions del sector, els reptes del sistema de salut. "El sistema està tensionat, però la nostra sanitat té una altíssima qualitat i això ho sap tothom qui té una patologia greu", ha assegurat. "Però ens queden moltes coses a millorar, com són l'accessibilitat dels serveis, el tracte a l'usuari o l'atenció a la salut mental, i necessitem la vostra col·laboració per tirar endavant tots els canvis necessaris", ha afegit dirigint-te als assistents a la Junta General del CSC.

"Les entitats que conformem el sector salut i social tenim la responsabilitat de convertir-nos en organitzacions més sostenibles per contribuir a un sistema també més sostenible", ha assegurat el president del CSC, Manel Ferré. En aquest sentit, la Junta General del CSC ha servit, entre altres qüestions, per fer repàs de les fites assolides en l'àmbit de la gestió sostenible, que es basen en la consolidació d'aliances per la sostenibilitat i el treball col·laboratiu, la millora i ampliació dels serveis als associats, així com en el compromís social de la mateixa institució.

Pel que fa a les aliances estratègiques, Manel Ferré ha fet referència a la tasca que s'està duent a terme en el marc de fòrums com l'Aliança Catalunya 2030, de la qual el CSC forma part com a membre del Grup motor des del 2019, o la xarxa internacional Global Green and Healthy Hospitals. "En aquests espais, aportem la nostra visió i experiència del sector salut i social, per impulsar accions que permetin aterrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU al nostre país", ha dit. També ha destacat l'impuls del treball col·laboratiu amb les entitats associades, que compten, des del 2022, amb un nou espai de participació al CSC: la Comissió de Responsabilitat Social i ODS.

Per la seva part, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, ha volgut remarcar que el Consorci vol "acompanyar les entitats associades en el repte de la gestió sostenible oferint serveis de qualitat i especialitzats". En aquest sentit, ha fet referència a la creació de nous serveis durant el 2022, com l'Oficina tècnica d'Innovació, des de la qual es dona suport en la detecció, disseny i desenvolupament de projectes innovadors a les entitats associades que contribueixin a la sostenibilitat del sistema de salut i social. També ha mencionat la nova marca eib, amb què l'Àrea d'Envelliment i Benestar del CSC vol reforçar els serveis a les entitats del sector social i potenciar la innovació i la recerca per abordar conjuntament els reptes en aquest àmbit i repensar els actuals models d'atenció i cura.

José Augusto García Navarro ha destacat, igualment, el compromís del Servei Agregat de Contractacions Administratives del Consorci (SACAC), que actua com a central de compres del sector sanitari concertat, a l'hora d'introduir la sostenibilitat com a criteri en la compra pública. "El 2022, més del 62% dels acords marc licitats i el 50% de les licitacions tramitades per a les entitats associades van incorporar clàusules ambientals o socials", ha declarat.

El director general del CSC també ha fet menció al servei de Protecció de Dades del CSC, el qual assessora 32 entitats del sector i que va publicar, a finals del 2022, el Codi de conducta per al tractament de dades personals en l'àmbit social. Es tracta del segon document del Consorci aprovat l'APDCAT, autoritat competent i amb capacitat sancionadora per al sector públic a Catalunya, la qual ja va validar, el 2021, el Codi de conducta per al tractament de dades personals en l'àmbit sanitari, també pioner en aquesta matèria.

José Augusto García Navarro no ha volgut acabar sense fer menció de la Guia de sostenibilitat per al sector salut i social, presentada a principis d'aquest any. Es tracta d'una eina interactiva i basada en estàndards locals i internacionals creada per facilitar la gestió socialment i mediambientalment responsable de les organitzacions i impulsar la contribució del sector en l'assoliment dels ODS. "Volem oferir eines innovadores i pràctiques per transformar i millorar el sistema, a través dels nostres associats i amb el nostre coneixements, per poder mantenir aquest suport al llarg del temps", ha conclòs el director general del CSC.

En aquest sentit, Manel Ferré ha volgut insistir que la voluntat d'acompanyar els associats en la gestió sostenible de les seves organitzacions no seria possible sense un compromís previ de la mateixa institució amb la responsabilitat social. I, per això, segons ha assegurat, "el CSC continua avançant en la gestió responsable, des de la transparència i el bon govern". El president del Consorci ha posat com a exemple de fites internes assolides el 2022 l'aprovació del Codi anticorrupció de la institució i el Codi de bones pràctiques de l'Àrea de Farmàcia i Medicament, o la posada en marxa del Canal de denúncies del CSC.

A banda de la Junta General, el CSC també ha celebrat avui l'Assemblea General de CAPSS. El secretari general de la patronal, Rafael Lledó, ha fet balanç de l'activitat del 2022 i ha destacat la signatura del preacord per al III Conveni laboral de la sanitat concertada, que ha suposat millores en les condicions laborals dels més de 60.000 professionals del sector. També ha explicat que CAPSS va ser especialment activa en la realització de sessions formatives, així com en l'organització de  jornades entorn de la innovació en la gestió de talent i de les noves formes d'organització del treball, per donar eines en l'actual context de manca de professionals que està patint el sector.   

Enllaços relacionats