Actualitat >

Notícies

Els reptes de futur de la immunoteràpia en càncer, al cicle de debats #iNNovacióCSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat 1 de desembre, la darrera sessió del Cicle de debats 2022 #iNNovacióCSC sota el títol "Una nova visió de la immunoteràpia en càncer". El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, va ser el moderador de la sessió i va afirmar que "l'essència de la innovació, i el motiu pel qual el sistema ha d'incorporar-la, és per millorar l'eficiència i la productivitat".

Joan Albanell, cap de servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i director del Programa en Càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, va explicar que la immunoteràpia ha suposat un canvi molt gran, ja que permet curar o augmentar l'expectativa de vida del càncer metastàtic. Quant als principals reptes de futur, va assenyalar que la toxicitat del tractament pot ser greu i és necessari comptar amb equips multidisciplinaris. A més, va indicar que la medicina preventiva és molt important i que els factors predictius han de ser extensibles a qualsevol pacient.

A continuació, al debat clínic gestor, va participar Estela Moreno, farmacèutica especialista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Montserrat Gasol, de la Gerència del Medicament del CatSalut; i Ana Arance, oncòloga de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Estela Moreno va afirmar que "la seguretat, del pacient i del manipulador, és fonamental, i cal incorporar tots els actors al disseny dels assajos". Un altre repte és la farmacogenètica "per conèixer la dosi correcta i afavorir la sostenibilitat". 

Ana Arance va explicar que s'han d'implementar els biomarcadors, moleculars o clínics, als estudis prospectius; i que el sistema hauria de ser més dinàmic en l'aprovació i implementació.

Finalment, Montserrat Gasol va destacar que "si s'incrementa el mercat, s'ha d'incrementar també l'eficiència, ja que cada indicació ha de ser cost-efectiva".

En aquest vídeo, de dos minuts, Joan Albanell explica els principals reptes de futur de la immunoteràpia en càncer.