Actualitat >

Notícies

Primera jornada del cicle Comunicació i Responsabilitat Social, amb M. Carme Junyent i M. Àngels Cabré

En el marc del nou cicle Comunicació i Responsabilitat Social, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat 26 de maig, la jornada 'Comunicació inclusiva amb perspectiva de gènere', que va tenir lloc al Parc Sanitari Pere Virgili i va comptar amb les ponències de la lingüista M. Carme Junyent i la periodista M. Àngels Cabré. L'objectiu de la trobada era reflexionar entorn del llenguatge no sexista i sobre com aplicar la perspectiva de gènere en el dia a dia de la comunicació de les entitats de l'àmbit sanitari i social.

En la presentació de la jornada van intervenir Marta Moles, responsable de Responsabilitat Social, i Anna Cerdà, directora de Comunicació del CSC, les quals van destacar el paper de la comunicació en les polítiques de responsabilitat social de les organitzacions, tot deixant clar que l'RS no és una qüestió d'imatge. També van presentar els resultats de l'enquesta del Grup de Treball de Comunicació, format pels responsables de comunicació de les entitats associades. Segons aquesta enquesta, el 90 % dels professionals té en compte, sempre o quasi sempre, el llenguatge no sexista en les comunicacions corporatives i un 83 % assegura que l'ús de desdoblaments i genèrics afecta la qualitat o la coherència dels seus redactats.

La primera ponència de la jornada, titulada El malentès del gènere i la inclusió, va anar a càrrec de M. Carme Junyent, professora titular de lingüística general a la UB, membre fundador del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi), qui ha publicat, recentment, el llibre Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou. Segons ella, la llengua s'adapta de manera natural als canvis i no es pot forçar. Durant la seva intervenció, va posar diferents exemples per demostrar que el gènere no té res a veure amb la discriminació: "Només el 15 % de les llengües del món tenen gènere i les cultures que no en tenen no són menys masclistes". En aquest sentit, va explicar que els desdoblaments no són sostenibles i que, fins i tot, poden arribar a invisbilitzar les dones.

A continuació, i des d'un plantejament totalment oposat, la periodista M. Àngels Cabré, membre de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, escriptora i directora de l'Observatori Cultural de Gènere, va defensar l'ús dels desdoblaments i els genèrics a la seva ponència Comunicació inclusiva: responsabilitat de tothom i aposta de futur. Va assegurar que la llengua és una eina del patriarcat i que l'hem de fer canviar perquè canviï, també, la realitat. "Les dones som qui hem d'empènyer aquest canvi", va reivindicar. Cabré va donar una sèrie de consells pràctics sobre com aplicar el llenguatge inclusiu, centrant-se no només en la llengua, sinó també en altres aspectes, com la comunicació visual.

Ja podeu recuperar el vídeo de la jornada aquí.