Actualitat >

Notícies

Sis hospitals de Catalunya reben els premis Benchmarking CSC/ARQ 2021 pel seu rendiment i qualitat assistencial

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Benchmarking Sanitari 3.0 (BS3) han lliurat, avui, els Premis Benchmarking CSC/ARQ 2021 als hospitals catalans que han obtingut millors resultats en l'avaluació del rendiment i la qualitat assistencial durant el període 2020. Els centres guanyadors han estat l'Hospital Dos de Maig, en la categoria d'Hospital Comarcal; el Consorci Sanitari Alt Pendès-Garraf, en la categoria d'Hospital General, i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en la categoria d'Hospital d'Alta Tecnologia. També s'han entregat tres premis accèssits a l'Hospital de Palamós, l'Hospital General de Granollers i l'Hospital Universitari de Bellvitge, en les seves respectives categories.

El president del CSC, Manel Ferré, ha estat l'encarregat de fer l'entrega dels guardons, que ha tingut lloc a la seu de l'entitat, en el marc de la VI Jornada de Benchmarking CSC/ARQ. Durant la seva intervenció, ha destacat el valor afegit dels premis en l'edició d'enguany,  ja que corresponen a resultats obtinguts en un període, el 2020, especialment complicat per a les entitats sanitàries. "Malgrat les dificultats, la sobrecàrrega assistencial i l'esgotament emocional que ha comportat la pandèmia, els equips han estat capaços de seguir mantenint alts estàndards de qualitat en l'atenció" ha assegurat. "Aquest guardons són un reconeixement més a aquest esforç."

L'avaluació que determina els guanyadors dels Premis Benchmarking CSC/ARQ es basa en indicadors objectius, construïts amb la informació estàndard de l'activitat hospitalària, tal com ha explicat Antoni Hidalgo, director de BS3. En concret, s'analitzen indicadors relacionats amb la gestió d'estades, la cirurgia major ambulatòria (CMA), la mortalitat, les complicacions i els reingressos. L'objectiu és que cada centre pugui conèixer el seu posicionament específic per a cadascun dels indicadors analitzats i comparar-se amb la resta d'hospitals participants, que en aquesta edició han estat trenta-dos, per tal d'incentivar una millora de la qualitat assistencial a les organitzacions.    

Prèviament al lliurament de premis, durant la jornada ha tingut lloc una taula de debat amb els centres guanyadors. Hi ha participat Xavier Borràs, director mèdic de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Montse Figuerola, gerent de l'Hospital Universitari de Bellvitge; Josep Lluís Ibáñez, gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf; Rafael Lledó, director general de la Fundació Hospital Asil de Granollers; Xavier Pérez, gerent de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, i Daniel Rodríguez, director de l'Hospital Dos de Maig.

Durant el debat, els participants han pogut compartir la seva experiència amb l'anàlisi de benchmarking i explicar-ne la utilitat com a eina de gestió. També han debatut sobre la influència que ha tingut el context de pandèmia en els resultats i sobre com les respectives organitzacions han fet front a l'escenari provocat per la Covid-19. Els responsables dels diferents hospitals han exposat les transformacions que han patit els seus centres arran de l'emergència sanitària i els replantejaments estratègic que ha comportat.

El debat ha estat moderat per José Augusto García Navarro, director general del CSC, qui ha assenyalat que el benchmarking afavoreix una "competència sana entre els centres, que ens fa avançar cap a una gestió dels serveis públics de salut avançada i eficient" i ha animat els hospitals catalans a continuar participant en aquesta iniciativa.

La VI Jornada de Benchmarking CSC/ARQ ha comptat, també, amb una conferència a càrrec de Francisco Longo, professor del Centre de Governança Pública d'ESADE (EsadeGov), sobre els desafiaments que l'administració i els serveis públics hauran d'afrontar en un entorn post-Covid.

Àlex Guarga, gerent de Planificació Operativa i Avaluació del Servei Català de la Salut, ha estat l'encarregat de clausurar l'acte, que ha pogut seguir-se per streaming i que es pot tornar a veure aquí.

Projecte CSC/ARQ

El projecte CSC / ARQ examina l'anàlisi del rendiment i la qualitat que busca superar la limitació actual de les fonts d'informació i permetre que els centres que en formin part puguin compartir alguna cosa més que dades i resultats. Higia Benchmarking col·labora en aquest projecte del CSC en l'apartat tècnic, en la definició i construcció dels indicadors d'eficiència, adequació i qualitat assistencial que s'han utilitzat per identificar els hospitals Benchmark. Per poder realitzar aquesta valoració Benchmark, s'analitzen els resultats que s'obtenen a partir de la informació dels CMBD dels hospitals participants mitjançant les anàlisis comparatives ajustades de la plataforma Benchmarking Sanitari 3.0® (BS3).