Actualitat >

Notícies

Un nou article del SEPPS mostra la limitada evolució en la implantació de mecanismes de coordinació clínica en xarxes de serveis de salut de Colòmbia

La revista científica International Journal of Health Planning and Management acaba de publicar l'article Changes in knowledge and use of clinical coordination mechanisms between care levels in healthcare networks of Colombia elaborat en col·laboració entre el Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la Universitat del Rosario (Colòmbia) en el marc del projecte d'investigació: Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina (Equity-LA II).

L'article analitza el nivell de coneixement i ús de mecanismes de coordinació clínica entre nivells d'atenció i els seus canvis entre 2015 i 2017 en dues xarxes de serveis de salut públiques de Bogotà, Colòmbia, a partir de la comparació de dues enquestes a metges d'atenció primària (AP) i especialitzada (AE) amb aplicació del qüestionari COORDENA©. Els resultats mostren un major coneixement i ús de mecanismes d'informació (interconsulta, informe d'alta) i molt limitat dels de gestió clínica (sessions conjuntes, guies de practica clínica) amb alguns canvis en el 2017. A tots dos anys, el formulari d'interconsulta i l'informe d'alta hospitalària eren els més utilitzats per a l'enviament d'informació clínica entre nivells, però persistia la seva baixa recepció per l'AP i els problemes en la qualitat de la informació compartida (informació incompleta/no pertinent, lletra il·legible). Assenyalen la necessitat d'estratègies que promouen la implantació adequada de mecanismes de coordinació entre nivells.

Els resultats procedeixen de la línia de base i de l'avaluació de la intervenció introduïda per a la millora de la coordinació clínica entre nivells d'atenció del projecte Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut de diferents sistemes de salut a Amèrica Llatina (Equity-LA II), finançat per la Unió Euorpea, i coordinat pel Servei d'Estudis del CSC, en el que participen sis països d'Amèrica Llatina i dos europeus. Signen l'article Heisel Gloria León Arce, Amparo Mogollón (Universitat del Rosario, Bogotà), Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez (Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut, CSC). L'article forma part de la tesis doctoral: Coneixement i ús dels mecanismes de coordinació entre nivells assistencials en xarxes de serveis de salut de Colòmbia, desenvolupada per Gloria León i dirigida pel SEPPS.