Actualitat >

Notícies

L'abordatge des de la salut pública de la soledat no desitjada centrarà la pròxima 'Trobada Salut Pública CSC'

Després del període estiuenc, tornen les Trobades de Salut Pública CSC el pròxim 17 de setembre i en format webinar, sota el títol: Soledat no desitjada: abordatge des de la salut pública.

Encara es pot fer la inscripció gratuïta per aquesta trobada que se celebrarà en directe de 14h a 16h i que comptarà amb les exposicions de tres experts en la matèria i serà moderada per Davide Malmusi, director de Serveis de Salut de l'Ajuntament de Barcelona. La primera ponent serà Pilar Ramos, tècnica de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que presentarà diferents intervencions comunitàries per afavorir els vincles i la participació de la gent gran, que es lideren per l'ASPB, que treballa estretament amb altres institucions i entitats actives en els barris: equips d'atenció primària (EAPs), associacions de veïns, biblioteques, casals de gent gran, serveis socials, centres cívics, residències geriàtriques i associacions de voluntariat, entre d'altres. L'avaluació realitzada per l'ASPB demostra que aquestes intervencions tenen un impacte positiu en el benestar emocional i la qualitat de vida de les persones grans.

Seguidament exposaran Laura Coll, responsable de Recerca, i Sergi Blancafort, investigador de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per explicar l'abordatge de la solitud que han promogut i analitzat, destacant les intervencions grupals on vincular les persones grans que se senten soles detectades als CAPs amb altres persones del propi barri i amb els actius de la comunitat (espais de participació). En aquests grups es parla i comparteix la soledat a través d'un treball amb fotos que faciliten expressar i compartir la diversitat de maneres que pot prendre. Recentment ha estat formant CAPs de l'ICS per poder dur a terme la intervenció "Sentir-vos bé". Entre les seves publicacions en l'àmbit de la soledat, cal remarcar que ha publicat una revisió sistemàtica sobre els efectes en salut que descriuen els assajos clínics que promouen el capital social en les persones grans. Ha estat assessora del programa Vincles BCN i ha col·laborat amb la DIBA i Amics de la Gent Gran.

A més, Laura Coll-Planas explicarà els antecedents, marc conceptual i resultats de la intervenció "Sentir-nos bé" que ha estat implementada en centres d'Atenció Primària de zones urbanes de Catalunya i avaluada en l'assaig clínic AEQUALIS (Recercaixa).

I, finalment, Montse Gironès, vocal d'Ortopèdia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona posarà l'exemple del programa Radars com a cas d'intervenció com a farmacèutic comunitari. Gironès abordarà com la participació dels farmacèutics en els diferents espais del projecte és particularment rellevant, atès que actuen no només com a radar veïnal  sinó que, per la seva condició de professionals sanitaris, poden ser espai de mediació entre les persones grans i els Serveis Socials,  i poden donar suport  de continuïtat a algunes actuacions de caire sanitari. Així, s'estableix un  vincle de confiança amb el farmacèutic com a professional i la farmàcia es converteix en un punt de socialització de la persona amb altres persones soles i amb el mateix farmacèutic/a, que vetlla per l'adherència a la seva medicació i pel correcte control de la seva patologia.