Actualitat >

Notícies

Més d'un centenar d'assistents en la primera sessió tècnica del CSC en format webinar

Les Sessions Tècniques del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) han tornat en format webinar. Més d'un centenar de persones han assistit a aquesta primera sessió Suïcidis, un problema emergent?, què podem fer per evitar-los?, on hem comptat com a ponents amb Jordi Alonso, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques; Andrea Miranda, investigadora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC); i Diego Palao, director executiu de Salut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i coordinador de la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC.

Jordi Alonso ha iniciat la seva presentació explicant que la missió clau de l'epidemiologia és donar una bona mesura de la freqüència dels fenòmens de salut, i que el suïcidi és la 11a causa de mort a Espanya i la 5a causa d'anys de vida perduts prematurament. Alonso ha assenyalat que entre els factors de risc més importants es troben els trastorns mentals, però és un problema que s'ha d'abordar de manera multidisciplinar. A continuació, Andrea Miranda ha centrat la seva intervenció en els factors de risc i protecció en la ideació i conducta suïcida dels joves, concretament dels estudiants universitaris. Miranda ha afirmat que " el suïcidi és la segona causa principal de mort entre els joves de 15 a 29 anys a nivell mundial" i ha explicat que hi ha diferències de gènere en els factors de risc per a la ideació i conducta suïcida que s'haurien de tenir en compte per tal d'enfortir les recomanacions i la prevenció. Per últim, Diego Palao ha posat en relleu la importància dels plans nacionals de suïcidis, indicant que és necessari aportar evidències científiques pragmàtiques per a impulsar el canvi en l'estratègia de prevenció del suïcidi, implementar-la i mantenir-la. S'ha de produir un canvi cultural i general de sistemes, incloent-hi un canvi en la percepció social, amb uns estàndars per a tot el SNS i interaccions productives al llarg de la continuïtat de cures. 

Per a finalitzar, els ponents han donat resposta a les qüestions que els van plantejar els assistents. El vídeo complet de la sessió el podeu recuperar aquí

Enllaços relacionats