Actualitat >

Notícies

Globalització i canvi climàtic: un repte per a les emergències de salut pública

El 21 de novembre al migdia arriba una nova Trobada de Salut Pública CSC que en aquesta ocasió moderarà Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, i a la qual ja es pot fer la inscripció gratuïta. La sessió, sota el títol: Globalització i canvi climàtic: un repte per a les emergències de salut pública comptarà amb el punt de vista de la prevenció i control de les malalties emergents d'alt risc, l'onada de calor a Catalunya i la mortalitat i desigualtats socials a Barcelona, tot a partir de les conseqüències de la globalització i el canvi climàtic.

Per parlar sobre les malalties emergents d'alt risc, comptarem amb Mireia Jané, sub-directora General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, qui ja ha avançat que Catalunya té unes condicions favorables i que hi ha "estudis predictius que estan mostrant que és probable que amb aquest escenari augmentin les notificacions d´uns dels reptes més importants per la salut pública com són les malalties transmeses per vectors a bona part d'Europa". Com a principi de solució, Jané ha apuntat al "treball en xarxa entre els professionals epidemiòlegs, microbiòlegs, de l'àmbit clínic-assistencial i comunitari així com d'altres sectors".

Ana Martínez, cap de Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències de la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, exposarà sobre el POCS que busca "predir amb la màxima anticipació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de perill, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població de Catalunya, especialment dels grups més vulnerables, i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a la possible onada de calor". Martínez ha alertat que "la calor excessiva i sostinguda provoca un increment en la mortalitat de la població que afecta especialment gent gran i persones amb patologies cròniques, un excés de mortalitat que s'estima que varia entre el 12% i el 40% als països desenvolupats". Finalment i des de l'àmbit local, Marc Marí-Dell'Olmo, tècnic superior en salut pública, Servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, mostrarà l'existència de desigualtats socioeconòmiques en aquesta associació a la ciutat de Barcelona i la seva evolució en el període 1987-2016. A més, es veurà com es distribueix geogràficament en els Barris de la ciutat.