Actualitat >

Notícies

Més de 200 professionals omplen la jornada del CSC sobre Atenció Centrada en la Persona

"Les persones primer" aquesta va ser una de les contundents declaracions de Walter O. Coffey, eden educator, president i director executiu LeadingAge de Georgia, líder internacional amb més de trenta anys d'experiència als Estats Units en el moviment de canvi cultural. Coffey va presentar el model Greenhous i els principis de l'Alternativa Eden a la quarta edició de la jornada d'Atenció Social del CSC que es va celebrar ahir al Cosmocaixa de Barcelona i on es van superar els 200 assistents. En aquesta conferència, Coffey va detallar com fer el canvi en l'ateció per "crear entorns on les posem a la persona priemr" i va ser molt crític amb la concepció médico centrista davant el repte de l'envelliment. Abans de la seva intervenció, el director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i president de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, José Augusto García Navarro, ja va advertir que "l'envelliment serà el principal motor de canvi del món els propers anys". Totes dues intervencions es poden recuperar ya al Periscope del CSC que va emetre en directe la jornada.

Les causes i propostes per combatre l'edatisme van centrar la següent conferència, a càrrec del degà del col·legi de psicòlegs de Catalunya i expert en l'àmbit clínic i social, Josep Vilajoana. Respecte als motius d'aquest edatisme, són múltiples, però Vilajoana va apuntar als propis professionals que, en alguns casos, necessitarien d'una major formació ena quest àmbit, però també va mirar als mitjans de comunicació, ja que de tot plegat surten xifres com el "més del 60% de la població veu negativament l'envelliment". En aquests vídeos del Periscope del CSC es pot recuperar aquesta conferència amb les propostes per combatre l'edatisme.

L'aplicació de l'ACP

Després de la pausa cafè, es va celebrar un interessant col·loqui per mirar d'esbrinar com podem saber si estem treballant adequadament l'Atenció Centrada en la Persona. Moderat per la coordinadora d'ACP del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Íngrid Roca, la conversa va servir per conèixer l'aplicació de l'Atenció Centrada en la Persona a la residència de Sant Andreu Salut de Manresa i a l'Hospital de la Seu d'Urgell, de la mà de dues de les seves professionals implicades en el projecte, com ara Cristina Aguar, directora d'infermeria de l'Hospital de la Seu. Per Aguar, aquest tipus d'atenció suposa la implicació positiva i ferma dels professionals del centre però aconsegueix un canvi de paradigma i qüestions concretes com la contenció zero, que milloren l'atenció a les persones. A més, Aguar va assenyalar la importància de l'acompanyament que des del CSC es va fer en l'aplicació de bones pràctiques per l'ACP.

En el col·loqui també va participar Mercè Mas, jubilada i membre de l'Àrea de Benestar Social de la FATEC, que va reivindicar "els nous vells" i va posar en valor la important tasca que es fa en molts centres catalans per aplicar l'ACP. A més, Ana Fernández, especialista en arquitectura social va explicar en què consisteix el Cohousing-LAB. A tall de cloenda, el president del CSC, Manel Ferré, va recordar l'aposta de l'entitat per la millora de l'atenció a la ciutadania i va insistir en la tasca que es fa des del CSC per millorar les condicions laborals dels professionals de l'àmbit social i d'aquest sector en general a Catalunya, a partir de la interlocució constant amb l'Administració.