Actualitat >

Notícies

L’estat de situació i els reptes de futur del tractament de les malalties infeccioses, a la darrera sessió del cicle de debats dels medicaments innovadors

El CSC ha celebrat una nova sessió del Cicle de debats CSC sobre Gestió Pública dels medicaments innovadors, aquesta vegada centrada en els medicaments antiinfecciosos. Santi Grau, cap del Servei de Farmàcia en funcions de l'Hospital del Mar, i Corinne Zara, cap de la Divisió d'Acció Territorial del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut), han estat els ponents de la sessió, on s'ha abordat l'estat de situació, les oportunitats i reptes de futur del tractament de les malalties infeccioses. Grau ha explicat que abans de prescriure antibiòtics s'ha de tenir en compte si s'han fet els cultius necessaris i quina ha de ser la durada del tractament. En la mateixa línia, Corinne Zara ha afirmat que el 67% de la prescripció d'antibiòtics a Catalunya és de 6 a 10 dies i amb les pautes actuals es podria anar disminuint.

A continuació, s'ha celebrat un debat clínic-gestor sobre l'accés als tractaments, la gestió clínica i el finançament com a instruments per a la sostenibilitat del SNS i els resultats en salut dels medicaments. En aquest, a més dels 2 conferenciants, ha participat Esther Calbo, doctora de la unitat de Prevenció de Malalties Nosocomials de l'Hospital Mútua de Terrassa i sotsdirectora del programa VINCat, Joaquin López-Contreras, director del programa d'Infecció Nosocomial i Política Antibiòtica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Juan Pablo Horcajada, vicepresident de la Societat Catalana de Malalties infeccioses i Microbiologia Clínica (SCMIMC) i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Jordi Vila, cap del Departament de Microbiologia Clínica de l'Hospital Clínic de Barcelona i president de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica (SEIMC), i Mariam de la Poza, metge de família del CAP Carles Ribas i representant de la CAMFiC.

Jordi Vila ha senyalat que són necessàries mesures per evitar que els bacteris es tornin resistents i també per evitar la seva disseminació. Per la seva banda, Esther Calbo ha afirmat que la resistència als antimicrobians és ja una realitat, i és fonamental garantir-ne el proveïment. Joaquin López-Contreras ha afegit que el patró de prescripció dels antibiòtics ha fracassat i és important la implementació i la formació; mentre que Juan Pablo Horcajada considera que s'ha d'optimitzar l'ús dels antimicrobians i que són necessàries molècules noves. Per últim, Mariam de la Poza ha explicat que s'ha d'empoderar els pacients, canviant la consciència de la població pel que fa al tractament amb antibiòtics.

La propera de les sessions del cicle se centrarà en les teràpies avançades i tindrà lloc el 28 de novembre. Al web del CSC podeu accedir al resum de les anteriors sessions.

Enllaços relacionats