Actualitat >

Notícies

Recupera el I Fòrum de Salut i Benestar Social

El passat 20 de març Barcelona va acollir la primera edició del Fòrum de Salut i Benestar Social que organitzen conjuntament el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l'Insitut de la Pau de la Organització de les Nacions Unides (ONU) i la Universidad Castilla-La Mancha, i al qual van acudir més de 200 professionals del sector sanitari i social. Ara es pot recuperar el vídeo de tot l'acte, que inclou totes les conferències i taules de debat, així com els parlaments institucionals i la clausura a càrrec de la consellera de Salut, Alba Vergés.

L'acte va començar amb la inauguració el president del CSC, Manel Ferré, va afirmar que "des del CSC volem participar en la construcció d'un nou model que estem convençuts passa per la integració social i sanitària, des de la base del consens i del món local". Seguidament, el president de l'Institut de la Pau de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), el professor Federico Mayor Zaragoza, va impartir una inspiradora conferència sobre com la inversió en polítiques de salut pot contribuir a la millora dels indicadors de benestar i disminuir les desigualtats.

I, després, es va donar pas a un intens debat entre tots els consellers de Salut que ha tingut Catalunya des de la recuperació de la Generalitat (excepte el conseller Xavier Pomés que no va poder acudir a l'acte). Tots els consellers -Ramon Espasa, Xavier Trias, Eduard Rius, Boi Ruiz i Toni Comín- i la consellera Marina Geli van coincidir en la importància del model sanitari dins el Govern català i molts d'ells es van mostrar obertament partidaris de caminar cap a una integració social i sanitària. Un cop acabat el debat, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, va reivindicar la tasca de l'àmbit social i els nous reptes que se'ls hi plantejen. En aquesta mateixa línia, la cloenda del matí va còrrer a càrrec de la consellera de Salut, Alba Vergés, que va remarcar també importància d'aquest fòrum organitzat pel CSC així com el paper dels ajuntaments en el futur de l'atenció a les persones.

A la tarda, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) van agafar més protagonisme de la mà de la conferència d'Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible del Govern català, i una posterior taula rodona amb experts sobre la situació de Catalunya en relació a l'ODS 3.8: Garantir l'accés universal a un sistema sanitari de qualitat i eficaç. En concret, van participar-hi la subdirectora general de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT); la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell; i el gerent de Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), Xavier Pérez; tot plegat moderat i dirigit per la directora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del CSC (SEPPS).