Actualitat >

Notícies

Coneix el present de l'avaluació dels resultats en salut dels pacients i algunes de les seves aplicacions internacionals

Què són exactament els Patient Reported Outcomes (PROs) i com s'apliquen? Quina metodologia segueixen i on es troben? Aquestes són algunes de les preguntes que van respondre les tres investigadores de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques que van centrar la darrera Sessió Tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), que ara ja es pot recuperar en el vídeo de la retransmissió en directe que es va fer per Periscope. La primera en intervenir va ser Olatz Garin, investigadora post doctoral del grup, que va repassar els orígens i desenvolupament de l'avaluació dels resultats en salut pels pacients. Garin va aclarir que els PROs són "qualsevol informe de l'estat de salut del pacient que prové del pacient, sense la interpretació de ningú", i va explicar com es fan aquests estudis.

Seguidament va ser torn per a la investigadora sènior del grup de recerca, Montse Ferrer, qui ja va entrar a explicar les aplicacions dels PROs mostrant alguns resultats en iniciatives internacionals, especialment en territori britànic. A més, Ferrer va exposar estudis de PROs comparats amb els PREMs, que s'encarreguen d'avaluar l'experiència en l'atenció del pacient, arribant a la inesperada conclusió que "no hi ha associació entre els resultats dels estudis PROs i l'experiència del pacient". Finalment Yolanda Pardo, project manager de BiblioPRO i investigadora post doctoral del Grup, va detallar les funcions de BiblioPRO com a eina que ordena i facilita l'accés als estudis d'avaluació dels resultats en salut pels pacients.

La pròxima Sessió Tècnica del CSC se celebrarà el 17 d'octubre sota el títol: Accés universal a l'atenció en salut a Europa. Fins a quin punt l'hem assolit? Quines són les implicacions per a la política? Ja es pot consultar els ponents i fer la inscripció gratuïta.