Actualitat >

Notícies

L'avaluació dels resultats en salut pels pacients centrarà la pròxima sessió tècnica del CSC

Des dels orígens i el desenvolupament fins a les aplicacions i iniciatives internacionals actuals, el pròxim 13 de juny (de 14 a 16 hores) la Sessió Tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) permetrà un repàs a l'avaluació dels resultats en salut pels pacients (PRO-Patient Reported Outcomes). I ho farem amb tres investigadores del Grup de Recerca en Serveis Sanitaris de l'Institut de Recerca Hospital del Mar.

Primer, Olatz Garín, investigadora post doctoral del Grup de Recerca explicarà els orígens i desenvolupament dels PROs. Encara que l'avaluació de l'estat de salut des de la perspectiva dels pacients té més de 50 anys d'història, el terme PRO (resultats reportats pels pacients) ha estat encunyat recentment. "Un PRO és qualsevol informe de l'estat de salut d'un pacient, que prové directament del pacient, sense interpretació de la resposta del pacient per part d'un metge o qualsevol altra persona", segons la Food and Drug Administration (FDA).

A continuació, Montse Ferrer, investigadora sènior, exposarà les aplicacions i iniciatives internacionals que s'estan produint actualment. Els instruments PRO s'han anat incorporant a les enquestes nacionals de salut de diversos països. En recerca s'apliquen per a l'avaluació de l'impacte d'intervencions de salut especialment de fàrmacs en assajos clínics. No obstant això la seva aplicació en la pràctica clínica o en la planificació sanitària és clarament insuficient. Diverses iniciatives recents com el programa PROMS del National Health Systems britànic o ICHOM (International Consortium for Heath Outcome Measurement) estan impulsant l'ús rutinari de PROs en els serveis sanitaris.

Per últim, Yolanda Pardo, project manager de BiblioPRO i investigadora post doctoral del Grup de Recerca, ens donarà la seva perspectiva des de la biblioteca en línia de PROs en espanyol, BiblioPro. La plataforma té la missió d'oferir informació àmplia i contrastada sobre tots els instruments PRO en espanyol, per promoure i millorar el seu ús en la recerca, la pràctica clínica i en la gestió de serveis sanitaris. Aquesta biblioteca online d'accés lliure i gratuït disposa de la informació de més de 2000 instruments, de materials addicionals per gairebé 400 instruments (manual, descripció, qüestionaris o bibliografia) i gestiona la distribució de llicències de 315 d'aquests. La web ha aconseguit tenir més de 15.000 usuaris registrats, 9.000 visites mensuals i gestionar al voltant de 400 subllicències anuals.

Com sempre, és una sessió gratuïta però es requereix inscripció per accedir a la sala. I aquells professionals que no puguin assistir, podran seguir les conferències a través dels perfils del CSC a Periscope i Twitter, tot i que per participar en el debat i el torn obert de paraula que es realitza després de les ponències, caldrà assistir presencialment.